10 films over de dancescene die absoluut de moeite waard zijn

clubcultuur

De dancescene is sinds eind jaren 80 booming. En wanneer iets booming is, zijn filmmakers erop gebrand dit aan het grote publiek te laten zien. Ook wanneer het gaat om de fascinerende, pil-etende en ravende cultuur van de dancescene. Sommige van deze films richten zich op de muziek, terwijl andere de focus leggen op de chemische toestanden. Wij hebben een lijstje gemaakt van onze favorieten. Kun jij weer even vooruit deze week.

Eden (2014)

Eden speelt zich af in Frankrijk in de jaren 90: de elektronische muziek ontwikkelt zich razendsnel. In tegenstelling tot andere films in deze categorie weet Eden de échte clubcultuur te laten zien. Paul en zijn beste vriend verwaarlozen hun studies en vormen een DJ-duo genaamd Cheers, waarmee ze zich in het Parijse nachtleven storten, op zoek naar faam.  Maar terwijl hun vrienden Thomas en Guy-Man wereldroem vergaren onder de naam Daft Punk, blijft Cheers ter plaatse trappelen. Een killer van een soundtrack en personages die je direct in je vriendengroep op zou willen nemen, maakt dit een klassieker die je gezien moet hebben.

24 Hour Party People (2002)

Deze film is een mix van feiten en fictie, maar wel één van de meeste stimulerende films van de clubcultuur. 24 Hour Party People vertelt het verhaal van een passie en liefde voor vrije tijd in Manchester, Engeland. Herkenbaar AF dus. Deze film is een must-see vóór een weekend weg met vrienden of vriendinnen.

Groove (2000)

Groove is een klassieke interpretatie van de ‘warehouse scene’ in San Francisco. Een ode aan XTC en het ontdekken van je innerlijke zelf. Een legendarisch stukje clubgeschiedenis uit het jaar 2000, geweldig neergezet door Greg Harrison.

Human Traffic (1999)

Human Traffic, uitgebracht in 1999, is misschien wel de beste bijdrage van Danny Dyer aan de moderne cinema. De reis van Danny en zijn hombres die zich helemaal naar de getver helpen in het nachtleven van Cardiff, is goud voor iedereen die wel eens aan discokoekjes heeft gezeten. Volgens The Guardian werden er alleen deelnemers gecast die wel eens aan de magische vitamines hadden gezeten. Het is dat soort toewijding aan authenticiteit – en tracks van Matthew Herbert – dat resulteerde in dit meesterwerk.

Berlin Calling (2008)

Deze komedie  uit 2008 door Hannes Stöhr is één en al gekkigheid. Met in de hoofdrol Paul Kalkbrenner, die de rol van DJ Ickarus vertolkt. De film staat stijf van commentaar op de liberale houding van Berlijn jegens drugs en is een lofzang aan een oneindige afterparty. Een duidelijke knipoog naar Ken Kesey’s legendarische roman – later gemaakt in een Oscar-winnende film – One Flew Over the Cuckoo’s Nest.

Irvine Welsh’s Ecstasy

Deze film is gebasseerd op het verhaal The Undefeated van de Schotse schrijver Irvin Welsh, tevens het brein achter de legendarische film Trainspotting. Als je deze verhalen ook maar een beetje kent zul je precies weten over de unieke, gedetailleerde en vaak accurate portret van drugs- en de feestcultuur. In tegenstelling tot andere projecten die gebaseerd zijn op Welsh-producties, gaat het hier om een heleboel medicijnen en een plan om ze snel te verkopen voor veel geld. Een heerlijke film.

Party Monster (2003)

In 2003 benaderde Fenton Bailey en Randy Barbato de clubcultuur van een nieuwe invalshoek. Het is een memoir van Disco Bloodbath uit 1999 en vertelt het verhaal van voormalig club promoter Michael Alig en de duistere kant van het clubbestaan. Erg heftig.

Naar de klote (1996)

Dit tragische liefdesverhaal van eigen bodem is doordrenkt met XTC. Het verhaal speelt zich af rond de Nederlandse gabber-explosie van de jaren 90′, waar twee gasten vanuit Tilburg naar Amsterdam verhuizen en worden meegezogen in het verdovende middelpunt van de Nederlandse clubindustrie.

One Perfect Day

One Perfect Day is een welkome herinnering dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is in de clubcultuur. Tommy Matisse, een muziekstudent uit Melbourne die in Londen studeert, krijgt bericht van de dood van zijn zuster Emma. Nadat Tommy achter haar belangstelling voor elektronische muziek en de drugs die bijgedragen hebben aan Emma’s dood is gekomen, besluit hij de clubcultuur zelf te verkennen. Een wereld van oneindige vreugde en vreselijke droefheid.

It’s All Gone Pete Tong

Een film die in hetzelfde straatje valt als Berlin Calling en een hilarische komedie van het mythische bestaan van de Britse DJ Frankie Wilde en zijn strijd tegen doofheid. De gehele film is opgenomen op Ibiza in clubs als Pacha, Amnesia, DC10 en Privilege.

Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *