10 vooroordelen over biseksualiteit die moeten worden gestopt

Biseksualiteit-1

Je bent onbetrouwbaar, een aandachttrekker en je wilt alleen maar seks als het een trio is. Dit zijn vooroordelen waar je mee te maken kunt krijgen als je biseksueel bent. De B in LGBTQ lijkt door veel mensen niet serieus genomen te worden. Op 23 september vieren we de Wereldwijde Dag van de Biseksualiteit. Deze dag van erkenning staat voor het bestrijden van het gebrek aan zichtbaarheid dat biseksuele mensen ervaren in zowel de LGBTQ- als heteroseksuele gemeenschappen, evenals de bifobie die ze ervaren wanneer ze worden herkend. Wij delen de meest voorkomende vooroordelen en misvattingen over biseksualiteit, en waarom deze moeten worden gestopt.

1. Ze doen het voor de aandacht

Eén van de meest voorkomende vooroordelen over biseksualiteit is dat degenen die uit de kast komen als bi (vooral vrouwen) het om aandacht doen of dat ze proberen ‘uniek’ te zijn. Dit bewijst maar weer het idee dat vrouwelijke seksualiteit strikt voorbehouden is aan het genot van mannen ‒ in plaats van iets waarvan is waargenomen dat biseksualiteit een eigen spectrum is. Zelfs al voordat de Kinsey-schaal, de schaal van seksuele reactie, in 1948 werd gepubliceerd.

2. Ze eigenlijk op hetzelfde geslacht vallen, maar bang zijn om uit de kast te komen

Hoewel het gebruikelijk is dat sommige mensen biseksueel uit de kast komen voordat ze als homo uit de kast komen, zijn er sommigen die geloven dat biseksualiteit niet echt is. Zij geloven eerder dat de persoon die beweert biseksueel te zijn bang is om als homo of lesbisch uit de kast te komen. Dit suggereert opnieuw dat niemand ooit echt in meer dan één geslacht geïnteresseerd zou kunnen zijn. Interessant is dat van deze misvatting vaker sprake is bij biseksuele jongens, waardoor het, in combinatie met vooroordeel #1, lijkt alsof de samenleving als geheel ervan uitgaat dat iedereen echt van mannen houdt. Hmmmm…

3. Ze komen niet tot een besluit

Als het gaat om homo of hetero zijn, zijn de meeste mensen het erover eens dat seksualiteit geen keuze is. Dus waarom gaan mensen ervan uit dat biseksuele mensen op de een of andere manier worstelen met de keuze tussen mannen of vrouwen?

4. Ze voelen zich evenzeer aangetrokken tot mannen als vrouwen

Biseksualiteit lijkt om de een of andere reden iets ingewikkelder te zijn voor mensen om te begrijpen. We begrijpen dat het gemakkelijk is om biseksuele aantrekkingskracht te zien als iets wat gelijkmatig in tweeën gedeeld wordt, maar in werkelijkheid is het niet altijd zo eenvoudig. Sommige mensen identificeren zich als biseksueel terwijl ze alleen met vrouwen uitgaan, en sommigen weten misschien dat ze biseksueel zijn zonder een seksuele ervaring als zodanig te hebben gehad. Als je denkt: ‘Hoe kunnen ze dat dan weten?’, bedenk dan hoe je ‘wist’ wat je seksuele geaardheid was voordat je ooit je maagdelijkheid verloor!

5. Biseksuelen zijn hebzuchtig

Als de enige reden waarom je jezelf niet als biseksueel beschouwt is omdat je niet hebzuchtig wilt zijn, dan geven we je officieel toestemming om zo hebzuchtig te zijn als je wilt. Over waarom mensen denken dat biseksuele mensen van nature hebzuchtig zijn… Nou, we worstelen ook om het te begrijpen.

6. Ze zijn losbandig en/of kunnen niet monogaam zijn

Hoewel er zeker niet-monogame biseksuele mensen zijn (net zoals er niet-monogame homo’s en hetero’s zijn), heeft de neiging naar of weg van monogamie niets te maken met ‘niet tevreden zijn met één partner’. Er is niets mis met losbandig zijn of meerdere relaties hebben, maar het heeft weinig te maken met seksuele geaardheid.

7. Biseksuele mensen zijn altijd geïnteresseerd in een trio

Als je geïnteresseerd bent in een trio en je hebt al de man en een vrouw, dan zul je waarschijnlijk ontdekken dat een biseksuele vrouw meer ontvankelijk is voor het voorstel dan een heteroseksuele vrouw om een vrouw uit te nodigen bij het gezelschap. Maar dat betekent niet dat elke biseksuele persoon van groepsseks houdt.

8. Ze worden hetero als ze een relatie hebben met iemand van het andere geslacht

Er is geen toverstaf waarmee wordt gezwaaid wanneer een biseksuele man een relatie heeft met een vrouw om hem hetero te maken, noch een om hem homo te maken als hij een relatie heeft met een man. Je kunt je aantrekkingskracht behouden naar het andere geslacht, zelfs als je er op dat moment niet naar handelt.

9. Iedereen is een beetje biseksueel

Uit een recent onderzoek bleek dat 29% van de Amerikanen tussen 18 en 29 jaar zichzelf omschrijft als ergens op het biseksualiteitsspectrum. Hoewel dat zeker een groot aantal lijkt (vooral vergeleken met hoe oudere leeftijdssegmenten van de bevolking zich identificeren), is het zeker niet iedereen. En als je beweert dat iedereen ‘een beetje bi’ is, doe je de identiteit van biseksuelen teniet en zou dat betekenen dat hetero’s en homo’s dus niet bestaan.

10. Biseksualiteit ondervindt geen discriminatie

Een van de redenen waarom we een Wereldwijde Dag van de Biseksualiteit hebben, is vanwege de veronderstelling dat biseksuele individuen niet met hun eigen unieke reeks problemen worden geconfronteerd.

Afgezien van het omgaan met de bovenstaande vooroordelen en misvattingen van mensen in beide gemeenschappen, zijn hier enkele statistieken over problemen waarmee biseksuele mensen worden geconfronteerd uit de rapporten 2014 Movement Advancement Project en Rainbow Health Ontario:

  • Het percentage biseksuele vrouwen dat worstelt met PTSD is 26,6% vergeleken met 6,6% hetero vrouwen.
  • Biseksuele mannen hebben 6,3 keer meer kans dan heteromannen om zelfmoord te overwegen, terwijl homomannen 4,1 keer meer kans hebben.
  • Biseksuele mensen hebben vaker verslavingen gemeld dan homoseksuele en lesbische mensen.
  • Biseksuele mensen rapporteren meer angst, depressie en psychische aandoeningen dan homo’s en lesbiennes.
  • Programma’s die zijn opgezet om biseksuele mensen te helpen, ontvangen slechts 0,3% van het geld dat wordt besteed aan ondersteuningsprogramma’s voor homo’s en lesbiennes.

Dus de volgende keer dat je hoort dat iemand biseksueel is en je een van de bovenstaande vooroordelen over diegene hebt, onthoud dan dat het niet alleen niet waar is, maar dat er ook een kans van één op drie is dat jouw misvattingen een negatieve invloed hebben op iemand die je kent. Mocht je biseksueel zijn, weet dan dat je niet de enige bent!

Biseksualiteit-2
Credits: Sharon McCutcheon
Source :