5 boeken over de dance muziek die je absoluut gelezen moet hebben

Dance muziek

Uit je aardlekschakelaar gaan op een festival is natuurlijk heerlijk. Uiteraard sta je links voor, bijna tegen de Funktion One-speaker aan, helemaal lekker te gaan. De dance muziek (of iets anders) stroomt door je aderen, je danst de schoenzolen van je All Stars en er is niets of niemand die jou iets kan maken. Welkom op de ‘fesivalleven’.

Maar in tijden als deze, waar we bijna weer uit ons dak mogen gaan, is het goed om eens een stapje terug te nemen en om ons te verdiepen in muziek waar we zo graag naar luisteren. Om de tijd door te brengen hebben we de 5 must-reads over dance muziek voor je op een rijtje gezet.

5 must-reads over dance muziek

Dutch Dance: How The Netherlands took the lead in Electronic Music Culture

2018 was precies 30 jaar na de doorbraak van housemuziek en om dit heugelijke feit te vieren schreef Mark van Bergen, docent Dance Industry bij Fontys Academy for Creative Industries, het eerste Engelstalig overzichtswerk over de succesvolle vaderlandse dancescene. Het boek wordt uitgegeven door Mary Go Wild en vertelt, verklaart en illustreert, binnen een internationale context, het succesverhaal van Nederland dat de wereld domineert met enkele van de allergrootste DJ’s evenementen en platenlabels. De 400 pagina’s tellende uitgave is onder andere gebaseerd op interviews met zo’n vijftig dancecoryfeeën uit binnen- en buitenland, onder wie Hardwell, Martin Garrix, Tiësto, Duncan Stutterheim, Derrick May, Joost van Bellen en Dimitri. Hier ga jij wel even zoet mee zijn.

Last Night a DJ Saved My Life

We hebben het hier niet over de single van Indeep uit 1983, maar het meesterwerk van auteur Bill Brewest, waarin hij de geschiedenis van dance muziek beschrijft en de rol die een DJ hierin neemt. Dit boek is voor iedereen die belangstelling heeft in de geschiedenis van hedendaagse dance en de rol die een DJ hierin neemt. Sinds de oorspronkelijke publicatie is het boek een cultklassieker geworden. In de herziene versie van Last Night a DJ Saved My Life zijn inmiddels vijf nieuwe hoofdstukken en meer dan honderd pagina’s aan extra materiaal toegevoegd. Het boek vertelt het verhaal over hoe DJ’s hebben bepaald hoe we naar muziek en de platenindustrie luisteren. Good old times.

Wonderful Days – Menthal Theo

Theo Nabuurs (1965), beter bekend als Mental Theo, is natuurlijk een opperbaas, maar ook een icoon uit de Nederlandse dance- en mediascene. Begin jaren negentig brak hij samen met Charly Lownoise door als DJ. en bestormde met nummers als ‘Wonderful Days’ en ‘Stars’ de hitlijsten. Ook presenteerde hij programma’s voor TMF en had hij een eigen raceteam. In zijn biografie Wonderful Days vertelt Theo over zijn bevlogen leven. Over een bestaan vol succes, drank en seks, maar ook over de dieptepunten. En over nu, want nog altijd staat hij op menig festival als DJ achter de draaitafel en hij heeft een succesvol boekingskantoor. Het verhaal is geschreven door Vincent de Vries, auteur van o.a. Fernando Ricksen en Hans Kraay. Met een voorwoord van DJ Hardwell.

Menthal Theo, we love you!

DJ Faces

Ben je niet zo’n fan van lezen en kijk je liever plaatjes? Dan hebben wij het perfecte boek voor jou. Voor DJ Faces reisde fotograaf Jos Kottmann 12 jaar lang de hele wereld over om de iconen uit de housescene op de gevoelige plaat vast te leggen. Van Chicago, Detroit, New York, Parijs, Londen, Johannesburg en Amsterdam tot Rotterdam en soms deed hij er wel 9 jaar over om een afspraak te maken met een grote artiest. Over commitment gesproken!

Het boek bestaat uit een uitgebreide collectie zwart-witportretten die de krachtige en kwetsbare kant van de grondleggers van de house scene weerspiegelt.

Roxy en de house revolutie

In de zomer van 1988 was het er ineens. Overgewaaid uit de VS werd in de roemruchte Amsterdamse discotheek Roxy voor het eerst housemuziek gedraaid. In dit boek reconstrueert muziekjournalist Job de Wit hoe de nieuwe, opzwepende elektronische dansmuziek een uitbarsting van euforie en hedonisme teweegbracht in Nederland.

De Wit sprak met alle Nederlandse hoofdrolspelers uit de pionierstijd van de house. Het resultaat is een opwindend verhaal over een cultuur die niet alleen een stempel heeft gedrukt op de afgelopen vijfentwintig jaar, en inmiddels is uitgegroeid tot een miljoenenindustrie die week in week uit vele duizenden mensen op de been brengt.