5 technodocumentaires die je gezien MOET hebben

Technodocumentaires-10

Techno is één van de meest populaire genres van elektronische muziek. Het is ontstaan in Detroit, maar veroverde vervolgens de hele wereld en tegenwoordig is Berlijnse Techno officieel opgenomen op de lijst van cultureel erfgoed in Duitsland. AMEN TO THAT! Wij zetten 5 technodocumentaires die iedere technofan eens in zijn/haar leven gezien MOET hebben. Nou ja, moeten, je doet jezelf er alleen maar een plezier mee.

Must-see technodocumentaires

High Tech Soul: The Creation of Techno Music

High Tech Soul legt de wortels van de techno samen met de culturele geschiedenis van de stad Detroit bloot, waar de muziekstijl begon. Vanaf de rassenoproer in 1967 tot ‘underground rave parties’ eind jaren ’80. Detroit’s economische terugval weerhield de inwoners niet van het ontwikkelen van een nieuwe muziekstijl en internationale aandacht te richten op diens ontwikkelaars en hun hometown. De documentaire richt zich vooral op The Belleville Three; Juan Atkins, Derrick May en Kevin Saunderson, die door vele worden gezien als de eersten in het genre. Maar ook artiesten als Richie Hawtin, Jeff Mills, Carl Craig en anderen leggen uit waarom techno nergens anders vandaan had kunnen komen dan Detroit.

Detroit – The Blueprint Of Techno

Detroit: The Blueprint of Techno biedt een overzicht van de opkomst en het belang van Detroit techno en onderzoekt de impact van Kraftwerk, het internet, de ontwikkeling van Chicago house en Motown. Terwijl de documentaire vraagtekens plaatst bij de vraag waarom techno uit Detroit is ontstaan en wat de toekomst ervan is, verzamelt het interviews van Kevin Saunderson, Derrick May, Jaun Atkins, Carl Craig, Richie Hawtin en Mike Huckaby.

Universal Techno

Universal Techno is een Franse documentaire over de ontstaansgeschiedenis van de machinale vierkwartsmaat, oftewel techno. Wederom nemen onder andere Juan Atkins, Derrick May en Kevin Saunderson je aan de hand voor een potje technogeschiedenis van hoog en diepzinnig niveau. Bovendien valt er ook nog wat te lachen. Zo passeren DJ Mojo – de man waar Atkins en May als kind zijnde ‘s nachts op de radio naar luisterden en die hen inspireerde tot grootse dingen – Kraftwerk en Jeff Mills de revue. Absoluut één van de beste technodocumentaires out there en is in vier delen te zien op YouTube.

Sub Berlin – The Story of Tresor

Een beetje technofan kent de originele Tresor, een typische Berlijnse club, gelegen  onder een gebombardeerd warenhuis. Het  opende zijn deuren temidden van de algemene verwarring en extase die de stad overspoelde toen de muur viel. De lage plafonds, de industriële inrichting en de losgeslagen sfeer creëerden een ongekend platform, niet alleen voor techno in Berlijn, maar ook voor de scene die vorm krijgt over de Atlantische Oceaan in Detroit. Het werd al snel een tweede thuis voor artiesten als Juan Atkins, Jeff Mills en Blake Baxter, evenals voor talloze Duitse DJ’s.

Geregisseerd door Tilmann Künzel, traceert Sub Berlin de geschiedenis van de club vanaf het begin begin jaren ’90 tot de sluiting van de oorspronkelijke locatie in 2005. Het bevat interviews met veel van de artiesten die op de locatie speelden, van Atkins tot Sven Väth, evenals als de mensen die de club tot stand hebben gebracht, zoals de oorspronkelijke oprichter Dimitri Hegemann.

RICHIE HAWTIN – Pioneers of Electronic Music

Pioneers of Electronic Music portretteert het leven en werk van vooraanstaande artiesten of ‘pioniers’ binnen de wereldwijde elektronische muziekscene. Deze documentaire is gebaseerd op elektronische producer, performer en industrie-icoon Richie Hawtin. De film put uit de belangrijke podia en gebeurtenissen in het persoonlijke en artistieke leven van Richie Hawtin en onthult de reis van een introverte  tiener die zich ontwikkelt via tot een succesvolle techno-ondernemer en één va de meest succesvolle techno DJ. Door een uitgebreid archief samen te stellen van zowel nieuwe als niet-uitgebrachte foto’s, video en exclusieve interviews, biedt de film een buitengewoon inzicht in het leven en de carrière van Richie Hawtin.