5 Pride-documentaires en films op Netflix die je gezien moet hebben

Films op netflix

Juni is internationale Pride-maand en daarom licht Netflix een hele hoop LGBTQIAP+-films en documentaires uit, waaronder een aantal steengoede pareltjes. Voor deze speciale gelegenheid heeft Netflix een kopje Pride Month toegevoegd en daaruit hebben wij een top 5 van documentaires en films op Netflix geselecteerd. Let’s get to it!

Pride-documentaires en films op Netflix

The Death and Life of Marsha P.

Dit is een Netflix Original en gaat over Marsha P. Johnson, een van de eerste transvrouwen die publieke uit de kast kwam. In Julie 1992 werd het lichaam van Marsha P. Johnson gevonden in de Hudson-rivier na een Pride-optocht. In deze documentaire volg je activiste Victoria Cruz P, die het geweld bestrijden tegen vrouwen transgenders en de dood van haar vriendin Marsha onderzoekt.

The Danish Girl

The Danish Girl speelt zich af in het Denemarken van de jaren ’20, waar twee getrouwde kunstenaars een pad van onvoorwaardelijke in slaan als de echtgenoot vertelt dat hij als vrouw verder door het leven wil. De film werd bekroond met een Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol an Alicia Vikander. Nog indrukwekkender is misschien wel de acteerprestatie van Eddie Redmayne, die het hoofdpersonage speelt.

The Half of It

The Half of It is een Netflix romcom ‘nieuwe stijl’. De film gaat over het ijverige en verlegen schoolmeisje Ellie, dat een jongen helpt met het versieren van het populaire meisje Aster. Die jongen is Paul en wil indruk maken door slim over te komen. Hij heeft Ellie ingehuurd om essay’s te schrijven, maar gaandeweg komt Ellie erachter dat ze zelf ook gevoelens heeft voor Aster. Er ontstaat een onverwachte en gecompliceerde vriendschap, waarin Ellie en Paul elkaar op een heel ander vlak leren kennen dan verwacht. The Half of It is een romcom met een vibe die doet denken aan coming of age-series als Sex Education.

Call Me By Your Name

Call Me by Your Name is een indrukwekkende film uit 2017 over een homoseksuele vakantieliefde. Professor Perlman is archeoloog en kunsthistoricus. In 1983 brengt hij de zomermaanden samen met zijn echtgenote Annella en 17-jarige zoon Elio door in een vakantiehuis in Italië. De familie wordt tijdens deze periode vergezeld door Oliver (Armie Hammer), een Amerikaanse doctorandus. De jonge Elio (Timothée Chalamet) brengt veel tijd door met Oliver en ontwikkelt al snel gevoelens voor de zelfverzekerde Amerikaan. De chemie tussen de acteurs Armie Hammer en Timothée Chalamet is ongekend. Een absolute parel!

A Secret Love

Als je van documentaires houdt, is het krachtige liefdesverhaal A Secret Love een must-see. In veranderende tijden hielden twee vrouwen hun relatie tientallen jaren geheim. Hun coming-out op late leeftijd is een verlossing, maar brengt ook problemen met zich mee.