5 redenen om je ouders in te lichten over je drugsgebruik

Taste
// 5 maart 2021
Drugsgebruik-1
Credits: Joshua Ness

Dat je jong bent en experimenteert met drugs snappen wij als geen ander. Dat gezegd te hebben, zijn wij je ouders niet. Misschien hou jij je drugsgebruik voor hen verborgen, maar is dat wel verstandig?

Wij geven je vijf redenen waarom je je ouders wél zou moeten inlichten over je drugsgebruik.

1. Eerlijkheid duurt het langst

Natuurlijk is het spannend om met je ouders over drugsgebruik te praten. Toch duurt eerlijkheid het langst en is het altijd beter om eerlijk te zijn. Ook als het over een onderwerp als jouw drugsgebruik gaat. Die eerlijkheid waarderen ze meer dan je denkt. Ja, in het begin zullen ze misschien schrikken of boos zijn. Maar dat gaat na een tijdje ook weer weg.

Waarschijnlijk zullen ze bozer zijn als ze er zelf achter zouden komen. Ze kunnen het dus maar beter van jou horen. En ze zijn ook niet gek. Ze weten dat drugs bestaan. Grote kans dat ze dus al vermoeden dat jij ook weleens iets hebt uitgeprobeerd. Het feit dat jij je comfortabel genoeg voelt om hier met je ouders open over te zijn maakt een hoop goed. Je ouders weten zo ook dat ze je kunnen vertrouwen en dat je de waarheid vertelt.

2. Wat als er iets gebeurt?

Stel dat je op een festival drugs hebt gebruik en je gaat helemaal niet lekker en belandt op de EHBO-post. Wat ga jij je ouders dan vertellen. Dan moeten ze gebeld worden. Hoe vervelend is het als ze er op deze manier achter moeten komen dat je wel eens drugs gebruikt? Dan krijgen ze twee klappen te verduren: er is iets met hun kind én dat heeft te maken met drugs. Ga daarom dat gesprek met ze aan. Dan komen ze ook niet voor nare verrassingen te staan.

3. Het ziekenhuis

Wanneer je wordt geopereerd wordt er altijd aan je gevraagd of je drugs gebruikt. Als je onder narcose gaat wordt hier namelijk rekening mee gehouden: deze moet dan sterker zijn. Maar hoe vertel je dit aan de dokter waar je onwetende moeder of vader bijzit? Uit paniek zeg je dan waarschijnlijk “nee”, uit angst voor de reactie van je ouders. Het is in dit geval belangrijk dat je eerlijk bent tegen de dokter. Als je narcose niet sterk genoeg is kan je wakker worden tijdens de operatie. Dat wil je echt niet meemaken.

4. Straf?

“Als ik erachter kom dat je drugs hebt gebruikt, kom je de deur niet meer uit!” Vast iets wat je vroeger weleens hebt gehoord van je ouders. Maar eerlijk is eerlijk, op een gegeven moment ben je te oud om straf van ze te krijgen. Dan kan je het net zo goed vertellen. Ze vinden het misschien niet leuk.

Maar van die dreigementen komt nu toch niks meer terecht. Je bent nu oud, wijs en verantwoordelijk genoeg om zelf keuzes te maken. Dat mag je je ouders ook best benadrukken. Laat ze dan ook zien dat je wel écht verantwoordelijk bent. Leg uit wat je neemt, hoeveel, waarom, hoe vaak, waar je het haalt en wat de effecten van de drug zijn. Pak deze kans aan om ze iets te leren. Als ze zien dat je er verstand hebt geef je ze een reden om je te vertrouwen.

5. Geen leugens meer

Elke keer smoesjes verzinnen om uit te leggen hoe je die lange nachten toch volhoudt. ‘s Ochtends je grote pupillen verbergen en op dinsdag je dip aan de kant schuiven. Worden die smoesjes niet erg vermoeiend? Als je antwoord hierop “ja” is, dan is het zeker tijd om je ouders in te lichten. Alle leugens de deur uit en begin met een schone lei. Dat bespaart je ook een hoop energie. En die energie kan je goed gebruiken voor als je weer naar een feestje mag. Just saying.