538 Oranjedag afgelast: gemeente geeft geen vergunning

538 Oranjedag-1

De 538 Oranjedag, dat op 24 april in Breda zou plaatsvinden, gaat niet door. Het feest heeft het niet voor elkaar gekregen om een vergunning te krijgen, meldt de radiozender vandaag op Instagram.

Petitie tegen 538 Oranjedag

Na het nieuws dat er tienduizenden mensen op het Chasseveld zouden samenkomen voor een proefevenement, werd er een petitie gestart die in korte tijd rui 300.000 keer werd ondertekend. Chirurg Rogier Crolla en zijn medewerkers van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis in Breda noemden het Oranjefeest in de petitie Met 538 de zorg geminacht zaterdag “een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners”.

Gemeente Breda

De gemeente Breda geeft de ontstane maatschappelijke onrust op als reden voor het weigeren van een vergunning voor het Oranjefeest. “De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlab-evenementen aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien”, aldus burgemeester Paul Depla van de stad. “Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.”

De gemeente Breda laat wel weten in gesprek te blijven met Radio 538 over de toekomstige samenwerking. Sinds 2014 organiseert de radiozender een koningsdagfeest in de stad.

Radio 538 heeft er vanwege het niet krijgen van een vergunning voor gekozen om een online koningsdagfeest te organiseren. “We gaan er alles aan doen om samen met de 538-dj’s en artiesten alsnog op 27 april het koningsdaggevoel bij zeventien miljoen mensen thuis te brengen”, aldus de radiozender. “Want Koningsdag is 538.”