7 dingen die gebeuren wanneer je stopt met het drinken van alcohol

stoppen met alcohol

Het is geen geheim dat we bij Mellowed houden van een drankje op z’n tijd. Uiteraard met mate, met hier en daar een uitschieter die eindigt met onze wang op de wc-bril. Dat is nu eenmaal de leven. Zolang we ons daar aan houden hoeven we toch niet te stoppen met alcohol nuttigen? Toch heeft het stoppen met drinken veel meer impact op ons lichaam en onze mentale gesteldheid dan we denken. Want ook jouw lichaam en geest wordt aangetast door die alcoholische versnaperingen die wekelijks of misschien wel dagelijks jouw slokdarm passeren.

Stoppen met alcohol?

Je lichamelijke en mentale gezondheid verbeterd

Het is geen geheim dat alcohol de lever aantast, maar wat je waarschijnlijk niet wist is dat de lever zich ontzettend snel kan herstellen wanneer je geen alcohol meer drinkt. Daarnaast zal het ook makkelijker zijn om af te vallen, want minder alcohol drinken heeft namelijk een positief effect op je bloedsuikerspiegel en jouw cholesterolgehalte. Ook wordt de kans op ziektes aanzienlijk minder wanneer je alcohol vermijdt.

Je mentale gezondheid heeft ook veel baat bij het stoppen met alcohol drinken. Je wordt als het ware mentaal gereset. Mensen die alcohol drinken zijn over het algemeen wat somberder.

Beter nachtrust

Na een avond flink doorhalen val je vaak al in slaap voordat je hoofd het kussen raakt. En hoewel je misschien snel in slaap komt met alcohol in je bloed, is de kwaliteit van je slaap niet echt om over naar huis te schrijven. Wanneer je nuchter in slaap valt word je de volgende dag veel chiller wakker en ben je veel productiever.

Beter huid

Een drankgezicht is niet zomaar een uitdrukking, maar bestaat echt. Alcohol droogt de huid uit en kan ervoor zorgen dat de bloedvaten uitzetten. Dit zorg voor rode vlekken in ons gezicht en op de rest van ons lichaam. Alcohol vervangen door water zorgt ervoor dat de huid zich snel kan herstellen. Rimpels en vlekken zullen zich terugtrekken, waardoor je een gezonde gloed krijgt.

Groepsdruk

Jij bent gestopt met drinken, good for you! Dit wil echter niet zeggen dat jouw vriend(inn)en ook moeten of willen stoppen. Op een feestje of verjaardag zal jouw zelfbeheersing op de proef worden genomen. De enige manier is om voet bij stuk te houden en uitleggen waarom je niet meer drinkt. Succes!

stoppen met alcohol-2
Credits: Nick Sarvari

Cravings

Het stoppen met drinken gaat gepaard met cravings voor andere dingen. Niet zo gek natuurlijk, maar let wel op dat je cravings niet uit de klauwen lopen. Heb je ineens zin in appels, dan is er niks aan de hand. Maar als je jouw alcoholgebruik gaat vervangen door vet voedsel, ben je ineens een stuk verder van huis.

FOMO

Naast groepsdruk is er natuurlijk ook nog de fear of missing out, ofwel FOMO. Misschien zoek je de verleiding de eerste periode helemaal niet op en mis je vele terras-sessies. De enige tip die we je hierbij kunnen geven is: denk niet alleen aan de leuke dingen van alcohol, maar ook aan de slechte kant zoals een loodzware kop de volgende ochtend.

Nu je weet wat stoppen met alcohol met je doet, is het tijd om de boel even te relativeren. Het sociale aspect van alcohol is natuurlijk onmiskenbaar en zelfs hét geheim voor een stabiele samenleving. Toch wil dit niet zeggen dat je elke gelegenheid aan moet grijpen om jezelf lam te zuipen. Hier dien je dan ook een goede balans in te vinden.

Stoppen met alcohol-2
Credits: Alexander Popov