7 dingen waardoor je jezelf oud voelt op festivals

Met elk jaar dat passeert zien we het aantal festivals stijgen en gek genoeg daarmee ook de ticketprijzen. Niet dat we daar mee zitten, we tikken het zonder na te denken af. Het festivalleven is immers een levensstijl, niet alleen een fase, maar ondanks dat loopt de tijd onverbiddelijk door.

Dat je té oud bent voor festivals zul je ons nooit horen zeggen, maar er zijn toch een aantal dingen op festivals waardoor we voelen dat de tijd niet stil heeft gestaan.

‘Rechts voor’ heeft geen prioriteit meer

Weet je nog dat koste wat kost rechts voor wilde staan wanneer je favoriete DJ aan het draaien was? Nu ben je oud en word je al moe van het idee om je weg te banen door de mensenmassa. Nu neem je genoegen met een plek wat verder naar achter, waar je daadwerkelijk de hele stage kunt zien en je niet hoeft druk om rondvliegende ellebogen.

We moeten meer dan één keer eten op een festival

De tijd dat we een heel weekend op een broodje knakworst konden teren zijn voorbij. Nu nemen we koelboxen vol eten mee, een barbecue, een personal chef of brengen meer tijd door in de food area dan bij een stage. Ook weet je inmiddels hoe de hond heet van de guy die de burgertent runt. Shit, wat mis je die oude tijd.

Credits: Edward Eyer

Oh god, een afterparty

Waar jij vroeger de eerste was die zei: “waar gaan we afteren?”, heb je nu last van je rug na een festivaldag en kun je niet wachten om in je nest te liggen. Er is een geheim om het tóch tot de afterparty te redden: een dutje doen voordat je voor ronde twee gaat.

Je ben op sterven na dood op de laatste dag van een festival

Dag drie, vier of zelfs vijf van een festival wordt elk moeilijker voor je. Vroeger kon een festival niet lang genoeg duren en ging je op de laatste dag nog helemaal tot het gaatje. Nu mag je in je handen klappen dat je überhaupt de laatste dag haalt en je ogen nog open krijgt. Je gebruikt elk excuus om er eerder tussenuit te kunnen knijpen: “als we nu gaan zijn we drukte misschien vóór”. Je wordt oud!

VIP-tickets zijn ineens erg verleidelijk

Wat is het chillst aan VIP kaarten? De verhoogde VIP-area met het beste uitzicht, de bar zonder rij of de kans om één van de headliners van het festival te ontmoeten. Niets van het voorgaande. Het aantrekkelijkste van VIP-tickets zijn de schone wc’s waar je jouw verouderde blaas om de dertig minuten kunt legen.

Je maakt je zorgen om de outfits van sommige mensen

Niet per se om wat of hoe ze het dragen, maar omdat hij/zij misschien kou zou kunnen vatten met dat korte topje of tanktop. Dat is namelijk toch nooit warm genoeg wanneer de zon achter de horizon verdwijnt?

Je hebt een bril nodig om de line-up te kunnen lezen

Elk jaar worden line-ups harder, dikker en vooral langer met meer en meer DJ’s. In 2007 had Tomorrowland bijvoorbeeld nog minder dan 100 DJ’s, terwijl er dit jaar meer dan 600 acts zijn geboekt. En ja, dan heb je inderdaad ene bril nodig om de poster te kunnen lezen.

Tomorrowland 2020-2