Met deze 7 festival documentaires kom je de avondklok wel door

festival documentaires

Sinds de jaren ’90 zijn festivals onderdeel van de Nederlandse cultuur en niet meer weg te denken. Onder andere techno, house en hardstyle maken een enorme ontwikkeling door, maar ook in het buitenland zijn festivals a way of life. En gelukkig is er veel vastgelegd van deze mooie, maar soms ook bittere wereld. Wij zetten de 7 tofste festival documentaires voor je op een rij. De avondklok was nog nooit zo fijn!

8 films en documentaires over festivals

1. WHAT WE STARTED

In deze documentaire vertellen DJ’s, insiders en grote namen uit de dancewereld over de oorsprong en toekomst vaan EDM. Onder andere Martin Garrix neemt je mee backstage in de wereld van de elektronische dancemuziek. De documentaire is te zien op Netflix.

2. 30 jaar Dutch Dance

In drie afleveringen vertellen tientallen hoofdrolspelers van drie decennia dance gezamenlijk het verhaal, ondersteund met uniek archiefmateriaal. Met trots kan je van de beelden genieten van de toen nog underground techno en hardcore, tot aan de grootste feesten ter wereld met Hardwell en Laidback Luke. 30 jaar Dutch Dance kan je hier bekijken.

3. THUNDERDOME NEVER DIES

In 30 jaar Dutch Dance genoemde krijg je al een voorproefje van de begindagen van de grootste hardcore beweging die de wereld kent. In deze film (die zelfs de bioscopen heeft gehaald) neem je een trip down memory lane met de pioniers en de gabbers van toen en nu. Deze docu is te zien op Videoland.

4. 15 years of Mysterlyland

Wat in 1993 begon als een wat kleinschalig driedaags festival voor een handjevol mensen, is uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende dancefestivals die ons land kent.  50 minuten lang kun je genieten van uniek filmmateriaal dat door de jaren heen op en rondom Mysteryland geschoten is. Je checkt ‘m hieronder!

5.  Spark: A Burning Man Story

De meeste lezers van Mellowed zal het fenomeen ‘Burning Man’ wel kennen en mag in het lijstje van festival documentaires dan ook zeker niet missen. Elk jaar verzamelen zo’n 60.000 man vanuit heel de wereld zich in deze zelfgebouwde, tijdelijke stad. Een plek waar harmonie, respect en zelfexpressie centraal staan, gevuld met mooie mensen, bijzondere kunst en vette muziek. In deze documentaire zie je het verhaal achter Burning Man en de creativiteit die er in zit. Deze is helaas niet gratis, maar dit gaat de beste besteedde €4,70 van je leven zijn.

6. Life @ Lowlands

In deze documentaire volg je drie vriendinnen die voor het eerst naar Lowlands. Kan jij je eerste keer van een festival nog herinneren? Die spanning, onwetendheid, verrassingen. Herleef het in deze 75 minuten durende documentaire van de VPRO! Je kijkt ‘m hier!

7. Scantraxx: 15 Years of Hardstyle

Deze documentaire over het leading label ‘Scantraxx’ laat op een mooie en trotse manier zien hoe de hardstyle zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. Scantraxx oprichter DJ The Prophet neemt je samen met o.a. Headhunterz en D-Block & S-te-Fan mee door het begin van de hardstyle, het succes van het genre en de grote impacten die het heeft doorstaan. Voor de hardstyle fanaten onder ons een echte aanrader! Je bekijkt ‘m hieronder.