7 Herkenbare dingen als je in een studentenhuis woont

studentenhuis

Heel veel jonge mensen wonen in een studentenhuis. Het is de perfecte oplossing als je in een andere stad gaat studeren en geen tonnen aan de kant hebt gezet om een dik penthouse in Amsterdam te kopen. Ook is het (meestal) gewoon gezellig en de volgende stap naar het volwassen zijn. Wanneer je in een studentenhuis woont, zullen er veel dingen erg herkenbaar zijn. Eens kijken hoeveel jij er herkent.

Dat ongemakkelijke begin

Wanneer je past nét in een studentenhuis woont, is er altijd dat ongemakkelijke begin. Natuurlijk zijn er van die mensen die overal meteen zichzelf zijn en overal tussen passen, maar vaak blijft het toch even wennen. Hoe is iedereen en wie zit waar tijdens het eten? Of boeit het allemaal niet? Je komt er vanzelf achter, maar ongemakkelijk is het in het begin meestal wel.

Poepen in een studentenhuis

Poepen is overal een ding. Je hoort mensen vaak zeggen “Ik poep alleen thuis, ergens anders kan ik het niet.” Nou, je zult nu toch wel moeten, want het studentenhuis is nu ‘thuis’. Wen er dus maar aan dat je niet in alle rust even je boodschap kunt doen en dat mensen soms het geplons van je drollen zullen horen. Heerlijk.

Er is altijd iets kapot in een studentenhuis

Op de een of andere manier is het onmogelijk om in een studentenhuis alles heel te houden. Er is letterlijk altijd iets kapot. Er is een lekkage, je hebt bezoek van een schimmel of de muren brokkelen af. Maar ja, je went eraan. En als er dan toch al iets kapot is boeit de rest meestal ook niet meer.

studentenhuis

Die gezellige huisbaas

Je hoort vaak geklaag over een huisbaas, maar zodra je in een studentenhuis woont snap je waar dat vandaan komt. Vaak zijn huisbazen een grote lul die je negeren, behalve als het hen niet uitkomt. Je betaald te veel en wanneer er iets kapot is moet je er vaak ook nog zelf voor opdraaien.

Seks van je huisgenoten

Je ligt net lekker in bed en daar gaan ze. Gebonk, gekreun en alle andere geluiden die jij niet per se hoeft te horen. Kussen over je hoofd, oortjes in of even thee gaan drinken. Je zult het ermee moeten doen.

studentenhuis
Photo by Kelly Sikkema

Een studentenhuis is nooit schoon

Zeg maar gedag tegen die schone borden, glanzende glazen en afgestofte kasten. In een studentenhuis is het bijna altijd gewoon een gore zooi. Zand op de vloer, peuken in de hoek van de kamer en metershoge stapels afwas. Je zou het zelf schoon kunnen maken, maar een uur later ziet er het toch weer hetzelfde uit.

De kunst van improviseren

Je hoeft er niet omheen te draaien; studenten zijn gierig. Je hebt nou eenmaal niet heel veel geld, dus zul je moeten improviseren. Wanneer je geen droger hebt hang je gewoon je beddengoed over de deur en als je geen condoom hebt gebruik je gewoon een sok. Bij wijze van spreken, want een sok kun je niet gebruiken als condoom.

studentenhuis
Photo by Reproductive Health Supplies Coalition