8x Je vrienden overtuigen om dit jaar naar MELT te gaan

See
// 6 januari 2018

We vlogen afgelopen zomer naar Berlijn om een van de meest beruchte festivals van onze oosterburen mee te mogen maken. Iedereen heeft gewoon een soort ‘sub-bucketlistje’ met daarop buitenlandse festivals die je een keer gezien wilt hebben, en MELT staat bij velen ergens bovenaan. En dat zou bij jou ook zo moeten zijn…

8 Redenen waarom jij en je vrienden naar MELT moeten

1. Locatie

Ten eerste, het is naast Berlijn. Ofwel: vrij dichtbij voor een buitenlands festival met een totaal andere sfeer dan dat we in Nederland en België gewend zijn. Dus dat is chill. Daarnaast is de locatie van het festival mega dik. Je staat een weekend lang te raven en te zweten in een oude ijzerertsgroeve aan een groot meer, met industriële graafmachines die kolossaler zijn dan Peter Beense na twee weekjes all-in Turkije.

De stages zijn precies zo opgezet dat deze enorme machines deel uit maken van het decor van MELT. Tijdens golden hour (niet shower) sta je dan ook met je mond open te kijken naar het uitzicht: duizenden dansende (internet)gekkies, de ondergaande zon, licht- en vuureffecten en dan die bizarre machines. Redelijk bruut!

2. Line-up

Ook zorgt MELT elk jaar voor een hele dikke line-up met aardig wat variatie. Dit kan je komende zomer verwachten: (Adem in) The XX, Florence + the Machine, Tyler, The Creator, Nina Kraviz, Jon Hopkins (live), The Internet, Andhim (adem uit) en daar gaat waarschijnlijk nog heel wat bij komen!

Bonobo, de MELT-zaterdag, rond een uurtje of laat. Heel chill!

3. Eten

Áls je dan eet op een festival, dan moet het ook goed zijn! En zowel op de camping als op het festival is het zeer goed te pruimen. Er is veel variatie, geen lange rijen en mja, gewoon écht heaute cuisine. Voor zover dat mogelijk is op een festival…

4. Publiek

Ze Germans zijn verrassend relaxed op een festival. Ondanks dat het publiek er op MELT na een uurtje of 3-4 AM niet altijd meer uit ziet of ze zin hebben in enige vorm van interactie, zullen ze met liefde op je reageren.

Maar MELT staat ook bij veel Nederlanders op het verlanglijstje. En dat zie je ook terug op het festival. Want wat zijn er veel Nederlanders! Maar niet TE. Alles gaat in heerlijke harmonie. Nederlanders en Duitsers die zo fijn met elkaar om gaan… Kijk, zo kan het ook!

Daarnaast lopen er ontzettend veel festivalgekkies. Een kleine greep…

5. Organisatie

Het festival is goed bij de tijd, met een app die je op de hoogte houdt van het programma en updates. Maar het chillste was dat je bij het ophalen van je kaartje een bandje krijgt, waar je via de app credit op kan zetten. Sta je met je gare smoel om een uur of 6 op de Sleepless Floor, je wilt een flesje water en je hebt geen geld meer op je bandje staan. Dan kun je met die zelfde gare smoel proberen om hem op te waarderen via de app. Super handig!

Daarnaast is het bijvoorbeeld prima te lopen van de camping naar het festival, maar er gaan ook shuttle bussen voor hen die hun benen graag sparen voor het dansen. Op de camping is overdag veel te doen en er is bijvoorbeeld ook een festival-supermarkt waar je goedkope(re) biertjes en eten kan halen.

Op het festival is het nooit (m.u.v. de preparty) lang wachten op je drankjes én voor de mensen die liever een Dixi ontwijken zijn er genoeg normale toiletten! Maar héy, wat gaat er nou boven een lekkere poepsauna op een dampende zondagmiddag in juli?

6. Weer

Berlijn, Duitsland.. Je kan er eigenlijk niet van op aan dat het zonnetje het hele weekend schijnt. En dat deed het dan ook niet afgelopen zomer. Zo hebben we vrijdag, bij gebrek aan overdekte stages, de hele nacht met een geïmproviseerde poncho van een containerzak door een soort oorlogsgebied heen geslenterd. Wat overigens zeker z’n charme heeft als het de volgende dag maar weer goed is. En dat was het! De rest van de dagen heeft de zon zich regelmatig laten zien, wat zich resulteerde in zwemmen in het meer en stiekem tóch blij zijn dat de stages niet overdekt zijn.

7. Prijzen

MELT is gesponsord door Warsteiner, wat echt een pré is, want dat is gewoon heerlijk bier. Je krijgt er dan ook gelijk 40 cl per glas, wat wel €4,- kost. En je drinkt het net zo snel als een biertje in Nederland, à 25 cl. Toch ben je goedkoper uit, helemaal als je goed op de camping indrinkt!

Dit heeft weinig met de drankprijzen te maken, maar wat een lekker fotootje.

8. Camping

De camping is niet zo’n slagveld als op vele andere festivals. Gewoon heel Duits. De tenten staan (dat is al een wonder) recht en op afgezette plekken. Genoeg loopruimte voor hen die nog niet willen denken aan slapen. Verder is er veel te doen. Denk aan workshops, zwemmen, shoppen, heerlijk eten, spelletjes of alvast warm draaien bij de Musikdurstigstage.

MELT is deze zomer van 13 tot 15 juli. Zet ‘m in je agenda, zien we je daar!

Mellowed Out ?

Dit artikel verscheen (in een net wat andere hoedanigheid) als eerst op Manify.
Source :

Manify, Melt