Zo maak jij altijd een goede eerste indruk

Of het nu gaat om een sollicitatie, eerste werkdag, een Tinderdate of de eerste ontmoeting met je schoonouders, een goede eerste indruk is super belangrijk. Het gaat er hier niet alleen om wat je zegt, maar ook zeker hoe je het zegt en wat je uitstraalt. Na het lezen van dit artikel maak jij altijd en overal een goede eerste indruk!

8 tips voor het maken van een goede eerste indruk

1. Ben positief

Niemand zit te wachten op iemand die overal over ligt te klagen, helemaal als je elkaar pas net kent. Dit zorgt ervoor dat je negatief overkomt, en dat je niet een chill persoon bent om mee om te gaan. Soms is het glas niet helemaal vol, that’s life, maar ben geen zeikerd. Let ook op dat je niet té sarcastisch bent. Sarcasme is een vorm van humor, maar niet iedereen kan dit altijd waarderen. Vooral wanneer je iemand pas net kent kan het lastig zijn om in te schatten wanneer het om sarcasme gaat en wanneer het gemeend is.

2. Lichaamstaal

Zoals gezegd, is niet niet alleen wat je zegt belangrijk, maar ook hoe je het zegt. Jouw lichaamstaal spreekt boekdelen en heeft veel invloed op hoe een gesprek verloopt. Sta jij een beetje in de lucht te kijken, met je handen in je zakken, dan geef je niet echt de indruk dat je geïnteresseerd bent. Kies daarom voor een open houding naar je gesprekspartner toe. Dit maakt je direct een stuk aanspreekbaarder en vriendelijker.

3. Zit niet te veel op je telefoon

Allemaal superleuk dat jij in veel Whatsapp-groepen zit, maar tijdens een gesprek is dit best wel onbeschoft. Het lijkt alsof je het allemaal geen reet boeit wanneer jij constant op je telefoon zit. Stop ‘m gewoon in je zak of in je tas.

Eerste indruk-2
Credits: Thom Holmes

4. Oogcontact

Bij je lichaamstaal hoort ook je gezichtsuitdrukking. Hierbij is oogcontact super belangrijk. Wanneer je geen oogcontact maakt met iemand dan loop je de kans ongeïnteresseerd over te komen. Het is misschien verleidelijk om weg te kijken wanneer je zenuwachtig bent tijdens een sollicitatie of whatever, maar doe dit niet!

5. Smile!

Dit is niet voor iedereen makkelijk, want soms zit je gezicht gewoon op een frommel en is lachen gewoon niet jou ding. Ook kun je het soms nog wel eens vergeten, vooral wanneer je aandachtig aan het luisteren bent. Praten tegen iemand die lacht is stukken makkelijker dan iemand met een gezicht die op onweer staat.

6. Wees niet te eerlijk

Hoewel eerlijkheid een goede eigenschap is, kan het wanneer je iemand net leert kennen nogal heftig overkomen. Wanneer je de schoenen van je gesprekspartner te lelijk voor woorden vindt, hou het dan lekker voor je.

7. Ben niet te aanwezig

Bij sommige zit het in de aard van het beestje, maar voor een goede eerste indruk is het beter om jezelf niet té aanwezig op te stellen. Wanneer je erg druk en aanwezig bent, kan dat intimiderend overkomen. En dat wil je natuurlijk niet.

8. Gebruik de naam van je gesprekspartner

Door de naam van je gesprekspartner te gebruiken laat je zien dat je interesse toont en goed hebt opgelet. Mits je de naam goed uitspreekt.

eerste indruk
Credits: You X Ventures