Aanzienlijk deel van Nederlanders is vóór een alcoholverbod

Alcoholverbod-2

Na een lange dag is er weinig lekkerder dan een heerlijk fris, koud biertje. Toch is het beeld van mensen die drinken in de loop der jaren flink veranderd. Roken is op zijn retour en het lijkt erop dat alcohol dezelfde weg aan het bewandelen is. Maar waarom drinken we dan eigenlijk zoveel? En is het normaal dat we overal alcohol kunnen kopen en nuttigen? Om te kijken hoe Nederland hier tegenaan kijkt, liet wetenschappelijk tijdschrift Quest een onderzoek uitvoeren waarbij zij de volgende stelling voorlegde: ‘Alcohol is slecht voor de gezondheid en zou verboden moeten worden’

Alcoholverbod

Bijna alle ondervraagden (97 procent) beweerde dat ze mensen die fris of een spa rood op een feestje of festival bestellen niet minder gezellig vinden. Best opmerkelijk, aangezien op terrassen bier vele malen rijker ziet vloeien dat bubbeltjeswater. Sociale druk misschien? Of is het gewoon een ingesleten gewoonte? Net iets meer dan de helft van de mannen (51 procent) vindt een avond met alcohol gezelliger. Een aanzienlijk deel (33%) van de vrouwen is het daarmee eens.

Toch weten we allemaal alcohol niet gezond is. Dat voel je het best wanneer je een avond flink hebt doorgehaald en de dag later wakker wordt alsof je onder een wals terecht bent gekomen. Maar moet je alcohol dan verbieden? De meeste ondervraagden vinden van niet, maar 19 procent van de Nederlanders is het wel degelijk eens met die stelling.

Nu is er in het verleden al geprobeerd om een alcoholverbod op te leggen, maar die drooglegging in Amerika was op zijn zachts gezegd geen succes. Zo ontstond er een enorme zwarte markt die gepaard ging met veel criminaliteit. Het is dus hoog tijd om een gulden middenweg te ontdekken.

Alcoholverbod
Credits: Inga Seliverstova