Het moet eens afgelopen zijn met horecadiscriminatie

Het is vrijdagavond, je staat met een paar vrienden/vriendinnen in de rij van je favoriete bar-dancing en je mag bijna naar binnen. Dat dacht je tenminste. De ietwat arrogante portier roept, zonder je ook maar aan te kijken: “sorry, vanavond alleen vaste gasten“.  Je wordt gevraagd aan de kant te gaan, om vervolgens opzij te worden geduwd door drie schaars geklede dames die de portier een kus op de wang geven en naar binnen gaan. “Hoe dan?” vraag je jezelf verbijsterd af. Je vervolgt je weg naar een café waar geen rij staat en bestelt meteen een meter bier, just to ease the pain.

Horecadiscriminatie

Horecadiscriminatie is vandaag de dag nog steeds een hot topic. Maar waarom eigenlijk? In een tijdperk waarin we alles en iedereen accepteren voor hoe hij/zij, of een mix van beide is, is horecadiscriminatie natuurlijk totaal achterhaald. Nu wil ik portiers natuurlijk niet ‘discrimineren’, want zij doen natuurlijk ook goed werk. Zij zorgen ervoor dat de boel niet de klauwen uit escaleert door de ‘juiste’ mensen de club in te laten.

Berghain taferelen

Je kunt dus in principe ook zeggen dat het managers zijn en die heb je nodig. Maar horen zij je ook toegang te weigeren omdat je gekleurd bent, niet juist gekleed of omdat je geen ‘vaste gast’ bent? Ik dacht het niet! Het is allemaal heel leuk voor je dat je de dames die je net binnenlaat kent, maar ze duiken heus niet het bed met je in. Ik heb alle smoesjes gehoord: “Alleen vaste gasten vanavond”, “Nee, jullie zijn met te veel”, “Even andere schoenen aantrekken wil je binnenkomen”, “Je bent niet goed voor de diversiteit”, “Jje bent te dronken” (oke, dat was wel terecht) of helemaal geen reden. Wat denk je, dat je de nieuwe Berghain bouncer bent?

HorecadiscriminatieFoto: Project X

Het kromme is dat tenten waar een streng deur-beleid wordt gevoerd ook nog eens kneitertje populair zijn. Elk weekend staan er weer ellenlange rijen waar de spanning is te snijden. “Kom ik binnen vanavond“. En ook elk weekend worden mensen weer teleurgesteld omdat zij in de ogen van de portier niet voldoen aan de ‘huisregels’ van desbetreffende tent. Natuurlijk weigeren portiers ook mensen om een legitieme reden, maar het komt te vaak voor dat mensen worden weg worden gestuurd om een reden die totaal debiel is. En als je verhaal wilt gaan halen grijpen ze je meteen hardhandig in je kraag omdat ze zich dan ineens bedreigd voelen.

Moet een avondje uit niet gaan om lol maken, in plaats van je druk te maken of je ergens binnenkomt of niet? Nogmaals, portiers zijn belangrijk in het uitgaansleven, maar het moet eens afgelopen zijn met horecadiscriminatie en het weigeren van toegang tot een gelegenheid zonder gegronde reden. Zo, dat moest even van m’n hart. Feels good tough.

Mellowed Out ?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *