Bewezen: alcohol verbetert het spreken van een tweede taal

Iedereen herkent het wel: als je bij een benzinestation in Frankrijk staat heb je de grootste moeite om een Bounty Dark XL te bestellen in de voertaal, maar als je ‘s avonds kneitertje lam in de taxi terug zit spreek je de taal vloeiend. Oké, iedereen, behalve de Fransen. Dit fenomeen is eens flink onder de loep genomen door de wetenschap en wat blijkt: je spreekt werkelijk beter als je gezopen hebt!

¿Hablas Español?

In een nuchtere staat heb je met je kaaskop van ‘buitenlands’ geen kaas gegeten, maar als je een bakkie op hebt dan komen er woorden in je op waarvan je het bestaan niet wist. Is dat nou écht zo of denk je dat maar met je met alcohol doordrenkte frontale cortex?

Volgens onderzoekers aan de universiteiten van Maastricht, Liverpool en Londen ben je werkelijk beter in tweede of derde talen als je tipsy bent. Ze lieten een groep Duitsers, die recentelijk Nederlands hadden geleerd, na een potje bier in het Nederlands spreken en ze bleken een stuk beter te presteren dan de alcoholvrije groep. Voor in de uitspraak zat een groot verschil!

¡Ojalá asumamos que ahora está borracho y entiende exactamente lo que está sucediendo! Si no, ahora puedo básicamente decir todo sobre lo que quiero, sin que te des cuenta. Coño. De todos modos, la punta del día es simplemente quedarse atascado en el aire en Schiphol a partir de ahora, para que siempre puedas ser entendido.

Foto: Flickr | Bryan Tatcher
Source :
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *