Hoe vaak grijp jij naar de fles? De gevaren van alcoholgebruik in tijden van corona

alcoholgebruik-2

De meeste mensen drinken een drankje voor de gezelligheid. Een lekker biertje tijdens het kijken naar jouw favoriete sportzender, wanneer je gezellig met vrienden een terrasje gaat pakken of tijdens de vrijmibo om je weekend in te luiden. Daar is helemaal niets mis mee. Alcohol is in ons leven verwikkeld. En hoewel de meeste mensen hier prima mee om kunnen gaan, kunnen sommige dat niet en gaat hun alcoholgebruik verder dan dat. Zeker nu, in tijden van corona, kan dat veel risico’s opleveren. Mensen zitten meer thuis dan ‘normaal’, ervaren meer stress en zijn dan ook sneller geneigd om naar de fles te grijpen.

Inmiddels zijn er dan ook verschillende campagnes gestart waarmee verslavingsartsen de gevolgen van alcoholverslaving in tijden van corona bespreekbaar proberen te maken. Hoewel wij zelf ook dol zijn op een drankje, vinden we het ook goed – zeker in de tijd waarin we nu leven – de gevaren van alcoholverslaving kenbaar te maken. Daarom duiken we daar in dit artikel dieper op in.

Alcoholgebruik in tijden van corona

Maar waarom is de coronacrisis juist zo gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn voor verslavingen? Deze vraag is op verschillende manieren te beantwoorden.

Allereerst heerst er gevoel van verveling. Men heeft het gevoel dat ze zichzelf toch wel ‘iets’ mogen gunnen en grijpen dan al snel naar een glaasje meer. Drinken uit verveling heeft niet altijd kwalijke gevolgen te hebben, maar voor mensen die gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van een verslaving kan dit een trigger zijn.

Daarnaast is er natuurlijk veel stress omtrent corona. Mensen zijn bang hun baan te verliezen, voelen zich angstig over hun gezondheid of die van dierbaren en kunnen er moeilijk mee dealen dat hun leven ineens zo anders is. Ze verdrinken zich vervolgens letterlijk in hun verdriet en angst. Door met alchohol de scherpe randjes te verwijderen, kunnen ze zich weer enigszins ontspannen. Wanneer je alcohol op deze manier gebruikt, loop je een reëel risico om een alcoholverslaving te ontwikkelen. Je raakt afhankelijk van alcohol om je goed te voelen. Dit is een sterke indicatie om op de rem te trappen en hulp in te schakelen.

Minder aanmeldingen bij verslavingsklinieken

Opvallend genoeg zijn er de afgelopen maanden veel minder aanmeldingen geweest bij verslavingsklinieken. Het lijkt hiermee wel alsof de standaard verslavingszorg stil is komen te liggen. Niets is echter minder waar. Ook nu – zij het wellicht in aangepaste vorm – staan verslavingsartsen gewoon nog voor de mensen klaar. De kans is echter groot dat patiënten minder snel naar de huisarts stappen met een hulpvraag. Ze zijn bang dat ze in tijden van corona toch niet geholpen kunnen worden of dat de huisarts ze niet wil ontvangen. 

Deze angst is echter ongegrond. Ook in tijden van corona gaat de reguliere zorg gewoon nog door. De huisarts zal een hulpvraag dan ook altijd serieus nemen. Bovendien is het niet eens altijd nodig om een doorverwijzing te vragen. Wanneer men twijfelt of er sprake is van een verslaving, kunnen zij ook zelf contact opnemen met een verslavingskliniek. Zo zijn er verslavingsinstituten die zelfs via een chat werken om veelvoorkomende vragen te beantwoorden en mensen te woord te staan. 

Recreatief gebruik 

Natuurlijk is niet iedereen die alcohol drinkt in coronatijd direct verslaafd. Over recreatief gebruik hoef je je nooit zorgen te maken. Sterker nog, we maken er geen geheim van dat ook wij graag een drankje drinken. Wel is het belangrijk dat de lijn tussen recreatief gebruik en een alcoholverslaving duidelijk blijft. 

Maak je je toch zorgen over je eigen alcoholgebruik of over het alcoholgebruik van iemand uit je omgeving? Schakel professionele hulp in. Ook in coronatijd staan verslavingsartsen gewoon voor je klaar. 

Dit artikel is opgezet in samenwerking met psychologen, verslavingsartsen en ervaringsdeskundigen van Trubendorffer.  

alcoholgebruik-1
Credits: Thomas Picauly