Amsterdamse clubs willen leeftijdsgrens in plaats van 1,5 meter afstand

1,5 meter

Horecaland ligt wereldwijd zo goed als plat en dat betekent geen dansjes meer in de Jimmy Woo, geen nachten doorhalen in de Marktkantine en geen concerten in de Melkweg. Het voorheen florerende nachtleven verkeerd in zwaar weer. We kijken met smacht uit naar het moment dat de horeca hun deuren weer mogen openen, maar hoe gaat dat zijn in een anderhalvemetereconomie? Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zei al eerder dat 1,5 meter afstand houden in de horeca ‘onwerkbaar’ is.

26 Amsterdamse clubs sluiten zich hier bij aan en willen toestemming voor alternatieven voor de ‘1,5-meterregels’ die straks zullen gelden.

Leeftijdsgrens in plaats van 1,5 meter afstand

Clubs stellen voor om ene leeftijdsgrens in te stellen, waarbij alleen bezoekers onder een bepaalde leeftijd worden toegelaten. “Onder jongeren is het risico op besmetting heel erg klein, wijzen de cijfers uit,” zegt Pieter de Kroon, voorzitter van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) en uitbater van de Chicago Social Club tegen Het Parool. “De gemiddelde leeftijd in clubs is 24 jaar.”

Ook stellen zij for om met warmtecamera’s of thermometers – die ook al in gebruik zijn bij een aantal kantoren – elke bezoeker te controleren. Veiligheidscontroles zullen met handscanners worden gedaan en wordt er gedacht aan de uitbreiding van het aantal lockers, veilig afrekenen van tickets en consumpties en veel vaker een grote schoonmaak.

De Amsterdamse Clubs vragen in de bier dat de gemeente met hen meedenkt over maatregelen. “Maar het belangrijkste is dat er een gesprek met ons komt. We geven nu met een aantal voorbeelden aan dat het ook anders kan, maar er zullen ongetwijfeld meer of betere oplossingen zijn. We hopen ook dat Amsterdam zich hiervoor bij het Rijk zal hardmaken, zodat er een oplossing komt voor alle clubs,” aldus De Kroon.

Evenementen

De clubs spreken zich nog niet uit over een heropeningsdatum, maar duimen dat ze met de rest van de horeca open mogen. Dit zou op zijn vroegst vanaf 28 mei zijn, mits het kabinet dat toestaat.

Toch heerst er de angst dat voor clubs dezelfde datum gaat gelden voor festivals en evenementen: 1 september“We moeten voorkomen dat we worden meegezogen in die termijn,” zegt de Kroon. “Dan zijn er ook onder de grotere clubs echt bedrijven die ontslagen of een faillissement gaan overwegen.”

De Kroon waarschuwt ook voor uitwassen. “Hoe langer we wachten hoe meer illegale feesten er komen. Dat is nu nog kleinschalig, maar als het straks nog langer gaat duren met festivals en clubs, dan krijg je vanzelf grotere feesten. Dan kan het met de openbare veiligheid ook veel sneller mislopen.”

1.5 meter-1
Credits: Harrison Haines
Source :