Met dit syndroom wordt je dronken zonder een druppel alcohol

syndroom

Een syndroom waarvan je dronken kan worden zonder een druppel alcohol te drinken. Het klinkt als een fabeltje, maar het bestaat echt. In 2019 was iemand met het auto-brouwerij-syndroom betrokken in een ongeluk. De man die het ongeluk veroorzaakte kwam met zijn auto op de verkeerde weghelft terecht. Er waren bij het ongeluk drie auto’s betrokken.

De man met het auto-brouwerij-syndroom was de enige die gewond was geraakt. Bij de controle bleek er te veel alcohol in zijn bloed te zitten. De man gaf aan niks gedronken te hebben, maar toch zei het alcoholgehalte in zijn bloed wat anders.

Auto-brouwerij-syndroom: dronken zonder een druppel alcohol

De man werd aangeklaagd voor rijden onder invloed. Tot zijn grote verbazing probeerde hij er alles op alles te zetten om zich vrij te spreken. Na het ongeluk ging hij direct naar de dokter. Bij aankomst had de dokter ook geen antwoord voor hem en werd hij doorverwezen naar het ziekenhuis. Vele testen later kwamen de deskundigen met een uitkomst. De beste man had het auto-brouwerij-syndroom en werd vrijgesproken.

Syndroom
Foto: gareth harrison

Wat is het auto-brouwerij-syndroom?

Het auto-brouwerij-syndroom is enorm zeldzaam en komt niet vaak voor. Heb je dit? Dan zet je lichaam uit zichzelf suiker om in alcohol. Dit verklaarde ook de hoge promillage van de man. Mensen met het syndroom kunnen ook wakker worden met een kater zonder maar een druppel alcohol op te hebben. Is dat even een partijtje kut wakker worden. Na het eten van koolhydraten zet je beste vriend de darm suiker om tot pure alcohol, ook wel ethanol genoemd.

Wat voor gevolgen heeft het?

Ik hoor je al denken, dat is goedkoop dronken worden. Het klinkt echter leuker dan het is. Je ervaart namelijk symptomen die je geestelijke gesteldheid en lichamelijke welzijn aantasten. Zo kun je vaak duizelig worden en heb je veel angst. Zonder dat je het door hebt wordt je dus dronken. Misschien leuk voor op een festival, maar om dit nou dagelijks mee te maken..

Om ervoor te zorgen dat je lichaam niet dagelijks een cocktailtje aan het maken is moet je op je eten gaan letten. Een arts stelt vaak een dieet samen of geeft je zelfs medicijnen mee. Eén ding is zeker, met dit syndroom kun je de goedkoopste stapavondjes beleven. It’s a gift and a curse. 

syndroom
Foto: Mariya Oliynyk