Je baard trimmen doe je makkelijk zelf met deze tips

baard trimmen

Door de pandemie zijn er veel amateur kappers en barbers bijgekomen. Haar stopt niet met groeien door het coronavirus, maar plekken om het bij te werken, sloten wel lang hun deuren. We gingen dus veel zelf aan de haal met een tondeuse en/of schaar. En dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Weggeschoren bakkebaarden, scheve kapsels en die pony die eigenlijk geen pony moest zijn.

Toch is het af en toe wel handig om te weten hoe je zelf je haren in bedwang houdt, ook nu de kappers en barbershops weer open zijn. Eén van de dingen die handig zijn om te kunnen is het zelf trimmen van je baard. Want hoe nice zou het zijn als je dit gewoon even snel thuis kunt doen, in plaats van dat je speciaal daarvoor naar de barber moet?

baard trimmen
Photo by Jakob Owens on Unsplash

Disclaimer: Het lezen van dit artikel is géén garantie voor een oogverblindende baard. Het principe blijft; oefening baart kunst. See what we dit there? 😉

Baard trimmen: de voorbereiding

Wanneer je al je moed hebt verzameld om te gaan beginnen aan het trimmen van je baard is het verstandig om je eerst even in te lezen. Wij geven je hierbij daarom wat uitleg. We beginnen met de voorbereiding, want je weet het: een goed begin is het halve werk. Allereerst is het belangrijk dat je je baard knipt wanneer hij nat is, dus was hem van tevoren even. Het is slim om dit met conditioner te doen. Hierdoor worden de haren zachter en wordt het knippen makkelijker. Je kunt ook een leave-in conditioner gebruiken. Deze doe je in nadat je je haren hebt gewassen. Kam daarna je haren omhoog, hierdoor kun je goed zien hoe lang de haren zijn en wat je er dus af wil trimmen.

Het grote werk

En dan nu… het trimmen zelf. We snappen dat het best even spannend kan zijn, want je baard is meestal toch iets waar je trots op bent. Toch is het belangrijk dat je zelfverzekerd en met een vaste hand aan het werk gaat. Eén van de belangrijkste tips: begin met een grote kop op je tondeuse. Zo voorkom je dat in één rats je halve baard al op de grond hebt liggen. Wissel de kop dan steeds in voor een maatje kleiner. Zo kun je overzichtelijk en met een goede overgang je haar trimmen. Ben je tevreden met de lengte? Dan kun je nog even met een kleine kop de haren op je wang en je snor wat korter trimmen. Deze hoeven namelijk niet net zo lang te zijn als de haren op je kin.

Baard trimmen: de afronding

Het is wel belangrijk dat je je kunstwerk goed afwerkt. Begin met het afwerken van je snor. Als je eerst de haren naar beneden kamt, kun je zien welke haren nog over je bovenlip hangen. Deze kun je dan met een klein schaartje wegknippen. Daarna ga je door naar de kaaklijn. Het is de bedoeling dat je deze bijknipt naar de gewenste lengte. Ook kun je nog even oneffenheden wegknippen. Laat je inner-perfectionist naar boven komen, maar sla niet door. Goed is goed. En dan… last but not least; de neklijn bepalen. Een voorbeeld van een goede neklijn is net boven je adamsappel. Zorg dat je in een kromme lijn van je adamsappel naar je oor scheert en scheer de overgebleven haartjes onder de lijn weg. Tevreden? Dan kun je genieten van je fresh, nieuwe baard.

baard trimmen
Photo by Apothecary 87 on Unsplash
Source :