Behind the drug: 3-MMC

3-MMC

Wie een avondje goed wilt feesten met een partydrug, denkt al gauw aan speed, cocaïne, XTC of MDMA. De laatste tijd wordt er ook een steeds populairdere drug genaamd 3MMC gebruikt. Een lichte dosis geeft een euforisch gevoel van XTC of MDMA en een opwekkend gevoel net zoals speed of cocaïne. Ben je in het bezit van 3-MMC, dan ben je niet illegaal bezig. Weet je waarom? 3-MMC staat namelijk niet op de Opiumlijst. Het is een designerdrug waar eigenlijk nog maar weinig over bekend is. Daarom zoeken wij dit keer in ‘Behind the drug’ uit wat 3-MMC nu precies is en wat het met je doet.

3-MMC: wat is het en wat doet het?

3-MMC

3-MMC is een nieuwe psychoactieve stof ook wel NPS genoemd. Deze drug is het jongere broertje van 4-MMC, ookwel ‘miauw miauw’ genoemd.  4-MMC is mephedrone. Toen dit illegaal werd gemaakt doken er al snel nieuwe varianten op en 3-MMC is één van deze nieuwe varianten. Tegenwoordig kan je 3-MMC heel gemakkelijk via het internet bestellen.

De overheid is wel bezig met het ontwikkelen van een nieuwe wet waardoor meerdere designerdrugs in één klap verboden kunnen worden. Tot nu toe heb je geluk en is het gewoon nog legaal én simpel te verkrijgen.

De trip

Gaat het een latertje worden vanavond en ben je helemaal klaar voor een feestje? Dan kan het weleens zijn dat je de 3-MMC tevoorschijn haalt, maar waarom eigenlijk? Het heeft een stimulerende en licht bewustzijn-veranderende werking. Het lijkt erop dat 3-MMC heropname van noradrenaline remt en ook dopamine-activiteit verhoogt in het brein. Bovendien heeft het een licht effect op de serotonine-activiteit. De designerdrug is nieuw en daarom behandelen we ‘m vandaag in dit rubriekje.

Veel gebruikers geven wel meldingen van hun trip en omschrijven het als een mix van MDMA (XTC) en cocaïne. Je voelt je alert, blij en ervaart bijna geen vermoeidheid. Grote kans dat je heel veel behoefte krijgt om vrienden te maken. Om een lekker sociaal dier te zijn, dat ben jij met 3-MMC op. Je kunt er een euforisch, verliefd gevoel van krijgen, maar wel iets minder dan bij 4-MMC.

Veel gebruikers geven wel aan dat ze een constant gevoel van craving hebben. Hierdoor vinden ze het vaak lastig om niet te veel in te nemen. Pas dus wel op dat je niet direct het hele zakje in je neusgat laat verdwijnen  zoals onze goede vriend hieronder.

Risico’s

Omdat het een designerdrug is blijft er nog veel onbekend. Wel hebben wij wat informatie bij elkaar gevonden van artsen, ziekenhuizen en gebruikers zelf. Er zijn dus wel bekende risico’s zoals: paniek aanvallen, hartkloppingen, uitdroging, oververhitting en is het ook erg verslavend. Let dus vooral op dat je niet te veel neemt en al zeker niet als er géén feestje is. Maar dat is voorlopig helaas toch nog niet het geval. Door de cravings hebben veel mensen vaak een groeiende behoefte tijdens óf na het gebruik. Zelfs mensen met een goede zelfbeheersing. Pas dus wel een beetje op!

Do’s en don’ts

Bepaal van te voren wat voor effect je wilt hebben en stem vervolgens je dosis hierop af. Verder is het belangrijk om in een omgeving te zitten waar jij je goed voelt. Zorg dat je voldoende rust, voeding en vocht hebt gehad. Let er altijd goed op dat je het niet andere drugs mixt en hou er ook rekening mee als je medicijnen gebruikt. Zorg er verder gewoon voor dat je met de juiste mensen bent en geniet van je dag, avond of hele weekend. Ligt er net aan hoelang je doorgaat.