Behind the drug: Benzo Fury

Benzo Fury

Benzo Fury is hot. De drug is op dit moment een beetje wat 4FMP ooit was: er is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan, dus is ‘ie nog niet illegaal. En daar gaan veel mensen enorm lekker op. Een dosis van deze kanjer in de mik, zou garant staan voor een recreatief avondje gevuld met good feelings. Het zou een beetje een mellow neefje zijn van Ecstacy: een vergelijkbaar effect als deze oude vriend, maar iets milder. Wij waren benieuwd naar wat Benzo Fury nu echt is, dus besloten we eens een kijkje te nemen in dit grijze gebied.

Benzo Fury: wat is het en wat doet het?

The Big Benzo

Wanneer je de naam intikt op Google is er niet gek veel over te vinden. Een aantal berichten van pill reports, een Wikipedia pagina van 100 tekens lang en wat berichten van mensen die er regelmatig een poppen. Naar verluid is Benzo Fury gecreëerd in Engeland, waarna het in 2010 verspreid werd via het web. Onder het mom van: “Niet geschikt voor menselijke consumptie”. Mens dat we zijn, begonnen er er natuurlijk massaal mee te experimenteren. Het middel zou gecreëerd zijn als een ‘beter’ alternatief op XTC met minder vervelende bijwerkingen. De drug wordt in de mond van de wetenschap ook wel 6-APB genoemd en verscheen in 2010 als ‘research chemical’ op de Nederlandse markt. Je kan Benzo in pil- en poedervorm krijgen. Meestal is het wit, maar het kan ook een beetje bruinig zijn.

Benzo Fury valt nog niet onder de opiumwet in Nederland. Er is niet voldoende onderzoek naar gedaan, waardoor het ook nog niet het stempeltje ‘illegaal’ heeft gekregen. Hetzelfde verhaal als bij 4FMP, voordat deze toch de lijst heeft weten te behalen dankzij de gevaarlijke effecten die de drug zou hebben. Benzo Fury is nu nog legaal te krijgen en hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt: het middel is online te bestellen en zelfs in bepaalde smartshops te verkrijgen. Vergis je niet: het feit dat het niet op de opiumlijst staat betekent niet dat het veilig is. Er staan wel meer dingen niét op de opiumlijst die je niet in je gezicht moet schuiven. Afwasmiddel bijvoorbeeld, of dikbleek. Allemaal legaal om te consumeren, maar of je d’r blij van wordt om het daadwerkelijk te doen is de vraag.

In andere landen is de drug wél al verboden. Denk hierbij aan Italië, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Het is waarschijnlijk dan ook een kwestie van tijd voor het hier ook de kop in gedrukt wordt.

Het gebruik

Een ‘normale’ dosis van Benzo zou 100 mg zijn. Boven de 150 mg zouden er zeer heftige en langdurige effecten optreden, maar dit is wederom gebaseerd op gebruikerservaring en niet op wetenschappelijke onderzoeken. De zuiverheid is overigens nooit hetzelfde, dat is afhankelijk van je ‘apotheek’. Daarnaast moet je rekening houden met persoonlijke factoren: de een heeft een weerstand als een paard terwijl de ander na een tongdip in z’n bier al ketszat is. Luister naar je lichaam dus.

De meeste gebruikers slikken Benzo. Het zou namelijk, net als ‘t zusje MDMA, niet erg plezant zijn om te snuiven. Een beetje alsof je die korreltjes van schuurpapier naar binnen probeert te stofzuigeren. Op z’n minst ‘erg onaangenaam’.  Kennelijk wordt de Big-B ook nog wel eens anaal ingebracht. Door de echte krijgers, that is. De werking is behoorlijk flink: zo kunnen de effecten 7 tot 12 uur voelbaar blijven. Niet iets dat je op een gemiddeld avondje in de kroeg naar binnen slingert dus.

Het zou 45 tot 75 minuten duren voordat de effecten voelbaar zijn. Een beetje geduld is hier op z’n plaats, dus niet meteen bijpakken als je na een half uur nog niks voelt. De piek van Benzo Fury duurt ongeveer 3 tot 8 uur en de na effecten gemiddeld 4 tot 48 uur. Er is niet gek veel over de risico’s bekend dankzij het gebrek aan onderzoek. Het bekende rijtje is overigens wel al naar voren gekomen: oververhitting, uitdroging, angst en paniek. Dikke vette kans dat de verdere risico’s overeen gaan komen met die van XTC en 4FMP trouwens.

The feels

Door naar wat we allemaal écht willen weten: hoe voelt het nu eigenlijk? Mocht je het zelf willen ervaren hebben we vooraf een aantal tips. Mocht je het risico niet willen nemen, lees je hier ook gewoon prima alle effecten. Nieuwsgierigheid gestild, zonder dat je lichaam naar de klote geholpen is. Ideaal toch?

Bij het consumeren van Benzo moet je rekening houden met dezelfde basisregels als bij andere harddrugs. Zorg dat je goed uitgerust bent en even een flink bodempje legt. Zorg dat je tijdens het gebruik regelmatig even ‘af kunt koelen’ door uit de drukte te stappen. Bijpakken word gezien de lange (in)werktijd afgeraden. Daarnaast wordt het óók afgeraden om het vaker dan één keer per zes weken te gebruiken. Combinaties met andere ‘zelf voorgeschreven’ chemicaliën wordt uiteraard ook niet toegejuicht. Vooral met drugs als coke, MDMA en speed: er is te weinig informatie over Benzo bekend om er een cocktail van te gaan maken.

De effecten zijn te onderscheiden in vier categorieën. We hebben ze alle vier voor je op een rij gezet.

Psychologische effecten

De psychologische effecten zijn sterk vergelijkbaar met die van XTC en 4FMP. De euforische feelings, zin om je levensverhaal te delen met complete vreemden en een boost aan energie. Maar ook zin om lekker van bil te gaan, meer zelfvertrouwen en een toegenomen concentratie. Daarnaast vliegt de tijd sneller voorbij dan het gemiddelde KLM vliegtuig en heb je die avond gegarandeerd een frustrerende plafonddienst. Slapen kan door de lange piek namelijk erg lastig zijn. Ook zou de drug je een beetje een loom gevoel gevel.

Lichamelijke effecten

Benzo Fury pompt de lichaamstemperatuur lekker omhoog, met een warm gevoel als resultaat. De beentjes worden licht, de hartslag gaat omhoog en je bloeddruk begint lekker te pieken. Je ogen kunnen beginnen te trillen en je pupillen kunnen dankzij hun nieuwe grootte regelrecht in ‘n Venco dropreclame. Je krijgt van 6-APB veel energie en weinig honger. Je kunt er misselijk van worden. Daarnaast kun je beginnen te kaakschaatsen, krijg je er een droge mond van en staat je zweetkraan op oneindig. De bekende 4FMP tintelingen kunnen ook hun intrede doen. Ondanks de toegenomen zin in seks hoef je overigens niet te verwachten dat je deze droom ook daadwerkelijk waar gaat kunnen maken. Als man althans, want de penis houdt een lekkere winterslaap.

Visuele effecten

Door Benzo kun je anders gaan zien. Je beeld wordt wat waziger en je kunt gaan hallucineren als je je oogjes sluit, oftewel de bekende closed-eye visuals. Daarnaast kun je kleurige patronen gaan zien en kunnen dingen gaan vervormen.

De nasleep

De nasleep is een behoorlijk heftige. Je kan er namelijk behoorlijk wat moeite met slapen van krijgen, door de lange werkingstijd kan deze zelfs meerdere dagen blijven hangen. Daarnaast heb je grote kans op de befaamde dinsdag dip: weinig energie, nergens zin in en je weerstand staat op standby. Je raakt er vermoeid, prikkelbaar en sad door. De mentale effecten zijn wat heftiger dan de lichamelijke, je kunt er namelijk behoorlijk depressief van worden tijdens de nasleep. Ook treden regelmatig breinschokken op: een soort elektrische schokjes die voelbaar zijn in het hoofd.

https://www.instagram.com/p/9LnpJHC2DE/

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *