Behind the drug: GHB

GHB

GHB is de afgelopen jaren enorm populair geworden in de partyscene. Velen kennen het misschien als ‘rapedrug’ omdat het gebruikt zou worden om slachtoffers te verkrachten, maar tegenwoordig pakken kids het te pas en te onpas en dat is zeker niet zonder gevolgen. De stroperige, zoute vloeistof geeft een alcohol-achtige roes, maar is zo moeilijk te doseren dat mensen er met bosjes out van gaan. Vorige week stond ik nog op een feestje, toen iemand om 22:00 ineens al zijn botten en spieren verloren leek te hebben. Oorzaak: GHB. Maar wat is het precies en wat doet het met je? Ome Mellowed ging op onderzoek uit.

GHB: wat is het en wat doet het?

GHB

GHB is een lichaamseigen stof en komt van nature in kleine hoeveelheid voor in de hersenen. Echter is de GHB die gebruikt wordt als drug gemaakt van allerlei schoonmaakmiddeltjes die je waarschijnlijk ook in je aanrechtkastje tegenkomt. Het is een mix van GBL (schoonmaakmiddel) en natronloog (gootsteenontstopper) en wordt meestal gedronken, maar bestaat ook in poeder- en pilvorm. Via de maag en darmen bereikt GHB het bloed en de hersenen en begint na 5 tot 30 minuten te werken. De effecten houden ongeveer 3 uur aan. De effecten zijn te vergelijken met een vrolijke dronken roes en kunt er ontspannen, praterig en opgewonden van worden.

De trip

Net als alle trips, ervaart iedereen op het andere manier. Dit is bij GHB niet anders. In de hersenen beïnvloedt GHB vooral de overdrachtsstoffen GABA, glutamaat en dopamine. Bij een kleine dosis voelt de gebruiker zich ontspannen en rustig. Sommige mensen raken er seksueel opgewonden, aanrakingen worden sterker gevoeld en er kunnen hallucinaties optreden. De effecten lijken op een alcoholroes, maar het kan ook stimulerend werken. Dit is de reden waarom sommige mensen zich na verloop van tijd juist actief en alert gaan voelen.

Het probleem bij GHB is dat de hoeveelheid die ‘prettige’ effecten oplevert, heel dicht ligt bij de hoeveelheden waarbij men out kan gaan.  . Mensen nemen al snel te veel GHB. De combinatie met alcohol versterken de effecten van GHB, waardoor mensen ook bij een lage dosis al helemaal van het padje raken.

Do’s en don’ts

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe nauw het kijkt bij GHB. De concentratie van GHB vloeistof kan verschillen, waardoor het haast niet te doseren is. Neem daarom ook nooit een tweede dosering wanneer je denkt dat het niet werkt. De eerste dosis GHB heeft invloed op je stofwisseling, een tweede dosis komt dus extra hard binnen. Just don’t. Daarnaast is de drug verslavend AF en kom je er moeilijk vanaf. Mocht je GHB willen proberen, neem het nooit puur en zorg voor een nuchtere tripsitter. Mix het bijvoorbeeld met bijvoorbeeld frisdrank en zorg dat je een goede bodem hebt gelegd.

via GIPHY

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *