Ben je alcoholist als je jezelf ieder weekend de tering in zuipt?

Zaterdagavond, tijd om eens goed de bodem van die fles wodka te inspecteren. Want geef maar toe, zaterdagnacht betekent gewoon lekker zuipen. Als student zijnde geldt dit trouwens niet alleen voor de zaterdagnacht. Donderdag kan ook prima. Woensdag ook trouwens. Oh, en vergeet de vrijdag vooral niet. Op een avondje stappen kunnen de nodige drankjes niet ontbreken. En zeg nou eerlijk, soms is het gewoon te chill om helemaal naar de gedver te gaan. Maar ben je eigenlijk officieel gezien alcoholist als je elke dag drinkt of je jezelf elk weekend de tering in zuipt?

Ik lurk mezelf elk weekend naar de gedver, ben ik nu alcoholist?

Wanneer ben je een alcoholist?

Je wordt in deze maatschappij als redelijk normaal gezien als je tijdens je studententijd flink wat afzuipt. Wij waren benieuwd of je ook daadwerkelijk als verslaafde gezien wordt. Volgens het GGZ is er al sprake van overmatig drankgebruik wanneer je meer dan één à twee glazen per dag drinkt, en minder dan twee dagen geen alcohol drinkt. Zegt ons behoorlijk weinig, eerlijk gezegd. Want wie drinkt er nou niet af en toe meer dan twee glazen? Mocht jij je nu afvragen of je een alcoholist bent, is dat kennelijk afhankelijk van je antwoord op de volgende vragen.

  • Drink je voor de gezelligheid? Tijdens een feestje op visite of wanneer je uiteten bent?
  • Drink je voor ontspanning? Om je minder zorgen te maken of als vorm van pijnstiller?
  • Drink je dagelijks als gewoonte, zoals altijd 1 of meer glazen tijdens het koken?
  • Heb je alcohol nodig om je beter te voelen?

Er zijn daarnaast ook een aantal symptomen van alcoholisme. Dit zijn symptomen als vergeetachtigheid, te laat komen op afspraken, slechte concentratie en stemmingswisselingen. Allemaal behoorlijk vaag dus. Want val je dan als student officieel onder de categorie alcoholist? Als je elke dag een wijntje bij het eten drinkt wel dus.

Foto: Mateusz Dach

Let’s put it to the test

Tijd om eens even uit te testen hoe erg het met mij gesteld is, dacht ik. Daarom besloot ik de alcoholverslavingstest van de GGZ uit te voeren. Die staat namelijk gewoon online. En ik schrok een beetje van het resultaat. Natuurlijk, als student drink ik zo’n vier á vijf dagen in de week wat alcohol. De ene keer drankjes op het terras, de andere keer een wijntje in de avond. En ja, het gebeurt incidenteel (meestal wekelijks) dat ik op stap ga en mijn aantal glazen alcohol wel wat hoger ligt dan de zes. De test wees echter uit dat het toch niet helemaal normaal is hoe ik bezig ben, ik kreeg namelijk als diagnose: Hoog risico alcoholverslaving. Met het bericht:

‘Je bent mogelijk verslaafd aan alcohol. Misschien hou je het allemaal nog wel in de hand, maar jouw leven staat voor een te groot deel in het teken van drank. Wij adviseren je in gesprek te gaan met een deskundige. Die kan je helpen bepalen wat de beste behandeling voor je is. En wij raden je echt aan dat te doen! Misschien is de uitkomst van het gesprek wel positiever dan de uitslag van de test doet vermoeden, maar neem alsjeblieft geen risico’s.’ 

En dat terwijl ik toch echt niet leef naar het motto ‘begin de dag met een drankje’. Als ik kijk naar mijn leeftijdsgenoten, dan valt het bij mij nog behoorlijk mee. Maar kennelijk niet dus. Je hoeft dus niet het gevoel te hebben dat je verslaafd bent, om het door de GGZ het label ‘alcoholist’ opgeplakt te krijgen. Of een psycholoog mij hetzelfde zou vertellen vraag ik me af.

Help, ik ben verslaafd

Denk jij na het lezen van dit artikel nou ook, laat ik eens testen hoe het met mij gesteld is? Laten wij je adviseren: doe maar niet. Ook al is je medische indicatie dan misschien ‘hoog risico alcoholverslaving’, je weet van jezelf hopelijk wel wanneer je verslaafd bent en wanneer niet. Als je nou merkt dat je in je dagelijkse leven helemaal afhankelijk bent alcohol dan weet je dat je een probleem hebt, maar zo lang dit niet zo is zou ik er niet zo’n big deal van maken. We weten allemaal dat het niet gezond is, maar we weten ook dat iedereen wel eens van een drankje houdt. Geen reden om te stressen dus.

Zo, dat was die dan. Tijd voor een wijntje.

Cheers, hè.

Foto: Justin Aikin
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *