Berlijnse techno officieel op lijst van cultureel erfgoed in Duitsland

Berlijnse techno-1

Als je een techno denkt, denk je natuurlijk aan de Duitse hoofdstad Berlijn. De stad staat al jaren wereldwijd bekend om zijn elektronische muziek en de vele clubs, waar mensen wereldwijd voor naar Berlijn komen. Nu wordt eindelijk het belang van het begrip Berlijnse techno en de populaire scene die het vormt herkend.

Berlijnse Techno

Toen de Berlijnse Muur in 1989 viel, ontstond er een cultuur van eensgezindheid die zich uitte in een sub genre van elektronische muziek die de wereld nog niet kende. Berlijnse techno was de perfecte sound voor een nieuwe tijdperk en bracht het Oosten en het Wesen bij elkaar voordat de officiële hereniging plaatsvond. Er werd gebouwd aan een nieuwe partyscene, in de puinhoop van die oude verdeeldheid van vóór de val van de muur. Leegstaande en verlaten gebouwen werden omgetoverd tot een paradijs voor techno vlinders, die een geheel nieuwe beweging ontketende.

Culturele waarde van techno

Matthias Roeingh, ook wel bekend als Dr.Motte, medeoprichter van de Love Parade, vecht al een tijdje voor het opnemen van techno op de lijst can Duits cultureel erfgoed. Hij vertelde aan het weekblad Der Spiegel hoe blij het was met het nieuws dat het dan ook eindelijk is opgenomen en hoopt dat nu iedereen eindelijk de culturele waarde van techno gaat begrijpen én het ook clubs helpt om hiervan te profiteren. Het wordt hierdoor nu misschien makkelijker om clubs te openen en/of te onderhouden.

Breder begrip van de cultuur

De commissie van het Duitse erfgoed, die het besluit heeft genomen op techno op te nemen, is aangesloten bij he internationale UNESCO. Op de Duitse lijst van cultureel erfgoed staan nu 150 entiteiten. Claudia Roth, Minister van Cultuur, zegt dat de technocultuur waarden zoals “diversiteit, respect en kosmopolitisme” vertegenwoordigt en toont het opnemen van techno op de lijst van Duits cultureel erfgoed een breder begrip van de cultuur aan. 

Berlijnse techno-3
Credits: Aleksandr Popov