Het beste moment om te douchen: ‘s morgens of ‘s avonds?

douchen

De één spring het liefst vanuit bed direct onder douche, terwijl de ander het uitstelt vlak voordat hij/zij onder de wol kruipt. Van beide momenten valt er iets te zeggen, want wanneer je s’ morgens een verfrissende douche pakt, spoel je jouw nachtelijke odeur van je af en begin je scherp aan de dag. Douche je liever voor het slapen gaan? In dat geval neem je al het vuil dat je in de loop van de dag hebt verzameld in ieder geval niet mee je nest in. Douchen na een festival is bijvoorbeeld het chillste wat er is. Van een dag lang stofhappen, dansen en drank over jezelf heen gooien wordt je niet bepaald schoner.

Beide hebben dus hun pros en cons, maar wat is nu het beste moment om te douchen en is het überhaupt nodig om elke dag te douchen?

Nederlanders en douchen

Nederlanders staan dagelijks gemiddeld ongeveer 9 minuten per dag onder de douche. Dat staat gelijk aan 51 liter en komt neer op een jaarlijks waterverbruik van 18.600 liter. Per persoon dus. We vinden douchen chill, want vrijwel iedereen doet het dagelijks. En als het je een keertje overslaat, ben je volgens je vrienden een smeerpijp.

Toch is iedere dag douchen helemaal niet zo goed voor onze huid. Je huid is namelijk het grootste orgaan van ons lichaam en is een soort Chinese muur en de eerste barrière tegen ziekteverwekkers. En hoe vetter je huid is, hoe beter, want het houdt je huid soepel en in topconditie. Voor mensen die last hebben van eczeem is elke dag douchen juist helemaal niet goed en krijgen soms zelfs het advies om maar één keer per wek te douchen.

Toch kan voor mensen die geen last hebben van eczeem ieder dag douchen helemaal geen kwaad als het maar niet te lang en te warm is. Te veel zeep vind je huid ook niet nice, dit droogt het namelijk sterk uit. Dermatologen adviseren daarom ook om na het douchen een vette crème te gebruiken om de vetbalans weer op orde te brengen.

‘S morgens vs ‘s avonds

Het verschilt per persoon of je beter s’ morgens of ‘s avonds kunt douchen. Voor mensen die moeite hebben met opstaan kan een douche juist nodig zijn om alert en fris aan de dag te beginnen. Wanneer je van nature een vette huid hebt kun je er ook beter voor kiezen om ‘s ochtends een douche te pakken. Olie en talg kunnen zich tijdens het slapen op je huid opstapelen. Een warme douche is dan perfect om je poriën te reinigen.

We weten allemaal hoe lekker een bed slaapt wanneer deze net is verschoond. ‘S avonds onder de douche springen is dus vooral voor mensen die het liefst in een schoon bed slapen.

Conclusie

Qua gezondheid maakt het geen flikker uit of je het nu ‘s ochtends of ‘s avonds doucht. Ons lichaam kan best tegen een stootje en een keertje niet douchen is goed voor ons immuunsysteem. Het is dus maar net wat voor persoon je bent, maar de één is niet beter dan de ander.

Credits: John Fornander
Source :