Wat is nou het beste plekje in een concertzaal?

Concertzaal

Met alleen een kaartje kopen voor een concert ben je er nog niet. Waar je in de zaal belandt, dáár gaat het pas echt om. Soms geven kaartjes je alleen toegang tot een bepaalde plek in de venue, maar de ervaring leert dat mensen zichzelf al snel richting hun favoriete hoekje van de concertzaal bewegen.

Concertzaal

Elk concert is anders en in elke concertzaal zijn er populaire en minder populaire plekjes te vinden. Onze vrienden bij 3FM hebben een blueprint gemaakt van hoe het er in de meeste gevallen aan toe gaat. Er zullen ongetwijfeld nog wat categorieën missen, dus schroom niet om deze toe te voegen via social!

Concertzaal-1
Credits: NPO 3FM

Superfans

Ze zijn er altijd en overal. De kans is klein dat je ze ziet, want voordat jij onderweg bent naar de concertzaal zitten zij al met een grote thermoskan te wachten (vaak op campingstoel) totdat ze naar binnen mogen. Tijdens het concert hoor je ze wél: als je vooraan staat teken je eigenlijk een niet bestaand contract dat je elk nummer kei-hard meeblèrt. Totdat de stembanden helemaal naar de tyfus zijn en je jezelf de volgende ochtend bij de KNO-arts mag melden.

Concertzaal-3
Credits: Nicholas Green

“Fack, net te laat voor goede plekken”

Veruit de meerderheid in de concertzaal. Dit zijn mensen die staanplaatsen hebben, maar eigenlijk niet te veel moeite willen doen voor een goede plek vooraan. Zij komen na hun school- of werkdag op hun dooie gemak naar de concertzaal, maar niet zonder eerst een zompig kroketje ergens uit de muur te hebben getrokken.

Eenmaal in de zaal balen ze toch stiekem wel van het feit hoeveel mensen er voor hun neus staan. Sommige proberen zich toch een weg naar voren te banen, de rest vindt het wel prima zo. Lekker meedeinen, af en toe iets meezingen. Helemaal prima!

Eeuwige praters

Deze vervelende groep staat achterin, met de handen in de broek te lullen over die vergadering die uitliep, die collega die je niet met rust laat of die docent die je opzadelt met een hoop huiswerk. Eigenlijk elk willekeurig onderwerp, als er maar over gepraat kan worden. En dan net iets te hard ook. Braken moet ik ervan…

Concertzaal-5
Credits: Victor van Welden

Vips & rijke stinkerds

Belangrijke mensen uit de muziek, pers, zakenlui en mensen met te veel geld die het wel lachen leek om een keer naar een concert te gaan. Ze zitten allemaal in hetzelfde vak op de eerste tribune met een heerlijke stoel en perfect zicht op het podium. Voor sommige mensen zit ook alles mee.

Bar-tijgers

Deze peeps staan altijd binnen 20 meter van de bar en geven maar weinig om het concert zelf. Ze willen gewoon in een zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk bier achterover kiepen. “Wie trad er ook alweer op?”

“Ik wil gewoon lekker zitten”

Deze mensen zijn meestal groot fan én hebben net een iets dikke portemonnee, waardoor ze bij de kaartverkoop sneller kiezen voor een lekker zitplekje. Toch komen ze regelmatig van hun stoel af om te dansen, maar dat is ze vergeven. Lekker bezig Cor en Ans!

“Net op tijd een kaartje gekocht”

Deze groep kocht vaak een kaartje op aandringen van hun beste vriend(in), die zei dat dit echt is voor hen zou zijn. Nét voordat het concert uit zou verkopen tikte ze snel nog een concertkaartje op de kop. ‘Bodemprijzen’ stond er op het beeldscherm bij aanschaf, maar ze zitten nu wel op de een-na-achterste rij tegen een enorme pilaar aan te koekeloeren. Why?

Concertzaal-2
Credits: Jorge Gordo

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *