Bier houdt de samenleving draaiende

Bier

Hoewel een gezonde smoothie, avocado op een bedje van limoengras of een rode bieten carpaccio met #fitlife je op Instagram misschien likes oplevert. Het draagt niet direct bij aan het behouden van een stabiele samenleving. Een recent onderzoek beweert dat het aloude bier daarentegen hét geheim is voor het draaiende houden van de samenleving. Nu hadden wij natuurlijk al het vermoeden, maar het is fijn dat er nu ook hard bewijs is gevonden. Trek er alvast eentje open zou ik zeggen, dan draag jij je steentje in ieder geval bij!

Hoe dan?

Nu denk je misschien aan die enorme kater van afgelopen zondag en vraag je jezelf hoe de neuk bier in hemelsnaam goed kan zijn voor de samenleving. Same here, maar archeologen publiceerden namelijk hun resultaten in de Sustainability Journal. Hierin beschreven zij hoe bier het Wari-rijk, een samenleving die rond het jaar 600 n.Chr ontstond, in Peru intact hield. Deze samenleving vloeide pas rond 1.100 n.Chr door in een andere samenleving, en onderzoekers vroegen zich af hoe deze samenleving zolang intact kon blijven. Een constante voorraad bier bleek één van de belangrijkste factoren.

Eenheid

Zo’n twintig jaar geleden werd er een oude Wari-brouwerij gevonden in de zuidelijke bergen van Peru. Daarbij ontdekten ze dat het bier één week houdbaar was nadat het gebrouwen werd. Hierdoor reisden het Wari-rijk regelmatig naar de brouwerij, want er moest natuurlijk wel vers bier gedronken worden. Deze bezoekjes versterkte de band met andere Wari-heren en bevestigde hiermee hun trouw aan het rijk.

Daarnaast was de manier van brouwen erg complex en moesten de bevolkingsgroepen samenwerken, waardoor er veel eenheid werd gevormd. Bier was de lijm die deze mensen letterlijk bij elkaar hield. Nederland bestaat uit mensen met enorm veel verschillende achtergronden en het is belangrijk om deze mensen te binden. Dus ga eens lekker bier drinken met je buurtgenoten en hou de samenleving draaiende.

Cheers!

Bier-2
Credits: Wil Stewart

 

Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *