Blackout drunk: Hoe werkt dat?

Wanneer een stapavond weer eens flink uit de hand gelopen is, dan is er een grote kans dat je jezelf niet meer alle details herinnert. De een heeft er vaker last van dan de ander, maar het kan iedereen overkomen. Een blackout. Wij hebben voor je uitgezocht hoe zo’n blackout nu precies in zijn werk gaat. O ja, en niet geheel onbelangrijk: hoe je het kunt voorkomen.

Waarom herinner je jezelf niets meer als je een blackout hebt?

Blackout drunk

Laten we eerlijk zijn, het overkomt de beste. Je wordt wakker met het gevoel dat iemand met een baksteen de binnenkant van je hersenpan aan het schrapen is. Je probeert met je laatste hersencellen, die rondjes lijken te rennen, terug te denken aan afgelopen nacht, maar herinnert je niet heel veel. Dus denk je: “Hmm, steady avondje wel“. Open je vervolgens je Insta, zie je dat je een story van 22 minuten lang hebt waarin jij een prominente hoofdrol speelt. Jij die op de rug van een grote behaarde man rijdt, jij die een portret tattoo van Donald Trump in je nek laat zetten. Jij die de stad door rent op een politiepaard en als grande finale:  jij die een moderne dans uitvoert op de bar van de lokale kroeg. Er lijkt geen einde aan te komen, vuil ding dat je vannacht was. De beelden liegen er niet om, maar jij kunt je van dit alles helemaal niks herinneren.

Raar, maar waar. Na voldoende drank in de mik, houden onze hersentjes er soms mee op. Maar blackout drunk, hoe werkt dat nou eigenlijk? Nou, het blijkt dus dat het probleem hem zit in de manier waarop onze hersenen informatie opslaan na voldoende alcohol. Je kunt wel functioneren en je kunt dingen wel begrijpen, maar je hersenen verwerken het niet in je lange termijn geheugen waardoor de volgende dag alles weg is.

Lesje hersenen

Bij deze even een lesje ‘hersenen’: je hebt het lange termijn geheugen en het korte termijn geheugen. Herinneringen worden altijd eerst in het korte termijn geheugen opgeslagen, voordat ze doorgestuurd worden naar het lange termijn geheugen. Om herinneringen op te slaan in het lange termijn geheugen heb je neurotransmitters nodig.

Echter zorgt te veel alcohol ervoor dat de afgifte van deze neurotransmitters wordt beïnvloed. Hierdoor krijgt de informatie in je kortetermijngeheugen niet de kans om het langetermijngeheugen te bereiken. Dit gebeurt vooral in de hippocampus, de grootste speler op het gebied van langetermijnherinneringen. (Én overigens één van de plekken die bij Alzheimer het hardste getroffen wordt.)

Dus ter verduidelijking: wanneer herinneringen niet doorgestuurd worden naar je langetermijngeheugen omdat jij je hersenen hebt verdronken in een litertje wodka, weet je de volgende dag niet meer wat er gebeurt is. Omdat het korte termijn geheugen niet beïnvloed wordt lijkt het overigens alsof je nog volkomen ‘normaal dronken’ bent tegenover je vrienden. Het is dan ook op het moment zelf niet te zeggen of je gewoon drunk bent of blackout drunk. 

Voorkomen?

Een blackout drunk voorkomen? Minder zuipen, Einstein. Maar als je dan toch wekelijks een avondje van je gezicht moet gaan, dan kan het helpen om je ‘drankgebruik’ over de avond te verspreiden. Dus niet in één keer tijdens een potje ‘Kingsen’ die halve liter tequila in je mik, maar die shotjes verspreiden. Word je ook dronken, maar weet je de dag erna tenminste nog iets. Of ja, waarschijnlijk. Het kan namelijk altijd gebeuren dat je hersenen alsnog ‘challas!’ roepen, omdat ze het niet helemaal eens zijn met de hoeveelheid die je naar binnen werkt. Water tussendoor drinken kan overigens ook nooit kwaad.

Want we hebben het allemaal wel eens gemerkt hoe slecht te veel drinken voor je is. Meestal the day after. Je moet behoorlijk naïef zijn om te denken dat wakker worden met het gevoel dat je hersenen gefrituurd zijn gezond voor je is. Beetje opletten met die drank dus, vriendjes.

Foto: Joanna Nix
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *