Blauwe ballen krijgen: wat is het precies?

Blauwe ballen

Over seks doet een hoop onzin de ronde en van liegen over dit onderwerp zijn we ook niet vies. Vandaag staan de zogeheten ‘blauwe ballen’ centraal. Is het een mythe, of een echt fysiek probleem dat mannen kan overkomen doordat ze bloedgeil zijn, maar hun kwakje niet lozen?

Blue Balls

Volgens The Routledge Dictionary of Modern American Slang and Unconventional English, kwam de term ‘blue balls’ voor het eerst voor in 1916. Toen werd de term echter gebruikt voor ‘iedere mogelijke overdraagbare seksuele aandoening’. Tegenwoordig weten we beter en wordt het volgens de moderne geneeskunde ‘epididymal hypertension’ genoemd. De University of Santa Barbara’s Sexual Health onderzocht deze kwestie en kwam erachter dat dit syndroom ontstaat doordat de slagaders die bloed naar de genitaliën van een man leiden vergroot, terwijl de aderen die het geniale gebied verlaten juist samentrekken. Hierdoor kan er minder bloed ontsnappen en door de ongelijke bloedstroom wordt een erectie veroorzaak en zwellen de testikels met 25 tot 50 procent op. Als de zak echter niet geleegd wordt, hoopt het bloed zich in de genitaliën op en veroorzaakt het ‘blauwe ballen’. Waarbij de ballen soms dus echt blauw kleuren. Ejaculeren zorgt er over het algemeen voor dat de pijn verdwijnt.

Even voor degenen die geen testikels hebben, vrouwen, klinkt ‘blauwe ballen’ misschien als totale onzin. Kunnen blauwe ballen echt voor fysieke schade zorgen? Ja, er zijn inderdaad mannen die moeite hebben met klaarkomen en daar fysiek last van hebben. Maar het idee dat elke man met een erectie altijd klaar móet komen, omdat hij anders pijn lijdt, is echt bullshit. Er is namelijk geen lichamelijke reden voor onmiddellijke zaadlozing, zeggen seksuologen.

Oplossing

Oók heeft het mannelijk lichaam zo zijn eigen manieren om een zaadlozing te krijgen als je een tijd geen (solo)seks hebt gehad. Denk aan een natte droom, waar je tijdens je slaap een zaadlozing krijgt en met een plakkerige boxershort wakker wordt de volgende dag. Volgens het Seksuologie Centrum Amsterdam helpt het ook om zware lichamelijke inspanning te leveren, bijvoorbeeld een zwaar voorwerp tillen. Een paar aspirientjes en een warme douche schijnen ook wonderen te doen tegen blauwe ballen.