Werkt een bodempje leggen écht?

Iedereen die wel eens op lege maag in de zon gaat zitten, vier speciaalbier of een fles wijn naar binnen werkt en vervolgens opstaat, denkt hetzelfde: godskolere, ik ben verder weg dan ik dacht! De zon én jouw luiheid om wat te eten voordat je het terras op dook zijn hier volgens jou de oorzaak van. In combinatie met de alcohol dan. Maar is dit ook zo?

Soms voel je ‘m al aankomen: een met drank overgoten avond, die hopelijk de boekjes ingaat als één die je de volgende dag niet meer herinnert, maar over 10 jaar nog wel op een of andere miraculeuze wijze. Van te voren werk je een flinke maaltijd weg, zodat je lichaam goed voorbereid wordt op een alcohol take-over. Jouw doel: meer wodka in je aderen dan er ooit bloed in heeft gezeten!

Klinkt allemaal als een redelijk steady gedachte, maar we zijn even op onderzoek uit gegaan om te checken of dit gegrond is.

Bodempje leggen. Niemand zeggen. Heb de hele nacht gewaakt…

In de documentaire ‘The Truth About Alcohol’, die je gewoon op Netflix kan checken, mikken de onderzoekers een goed glas wijn naar binnen bij twee testpapi’s. Testpapi 1 heeft van te voren een goed bord eten op én een minuscuul inwendig cameraatje, testpapi 2 kreeg niks. Arm ding.

Wat bleek, het eten in de maag van papi 1 blokkeerde de alcohol om naar fase twee te gaan van het verwerkingsproces: de dunne darm. Dé plek waar het grootste gedeelte van de alcohol in je bloed komt. Dus toen testpapi 2 al op een auto stond te dansen en dacht fucking grappig te zijn, had nummer 1 zoiets van: “Mja, hoeft niet van mij ofzo”.

De lever gebruikt bepaalde enzymen om de alcohol af te breken, maar ook je maagwand heeft dezelfde functie – al dan niet in vele kleinere mate. Dus als jouw vier Ketel-cola’s boven op de broccoli’s van mama aan het chillen zijn in je maag, wordt de alcohol al lichtelijk afgebroken door je maag. Waardoor je uiteindelijk dus minder lam wordt.

Dus…

De stapavond zoals je het voor je zag is gaande, maar niet zo leip als dat je je had voorgesteld – want, te veel gegeten. Een paar shotjes tequila en een Campari moeten je hierbij gaan helpen. Om het vervolgens op een stoepje af te toppen met een onnodig broodje Döner. Want onnodige broodjes zijn zo lekker, toch schat?

De volgende ochtend ben je krokant. Krokant en klaar. Maar niet klaar voor de wereld, want je hangover is aanweziger dan jij op de dansvloer gisteren. Midnight snacks zijn absoluut geen goed middel om je kater te voorkomen. Integendeel. De alcohol zorgt voor een hongergevoel dat er helemaal niet is, dus je propt je voller dan je eigenlijk aan zou kunnen met grove buikpijn als gevolg. Je had beter een paar glaasjes water (WATER?) kunnen drinken om de uitdroging in te perken.

Dus wat hebben we geleerd? Als je mortal wil gaan, zorg dat je de bammetjes van thuis thuis laat en géén bodempje legt. Wil jij gewoon recreatief naar de klote gaan, maar heb je morgen nog wel een verjaardag van je neefje én wil je even kunnen sporten? Wél een bodempje leggen en géén midnight snack!

PS. Als je overigens dacht dat dit artikel ging over het leggen van tapijtjes voor een goeie number two, dan spijt me dat en verwijs ik je graag door naar dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *