Waarom een boks beter is dan een handdruk

boks

Jongeren doen niet anders, en ook rappers gebruiken hem al jaren: de boks. “Ey swa, alles spang”, gevolgd door een groet waarbij een gebalde vuist tegen die van een ander botst. De boks lijkt niet alleen populairder te worden, volgens onderzoek blijkt het ook nog eens veel hygiënischer te zijn.

Fist bump

De grootste baas van de boks, oftewel fist-bump, is toch wel ex-president van Amerika Barack Obama. Bij hem zag het er dan ook wel altijd smooth AF uit. Bij mij, not so much.  probeer altijd uit te vogelen of iemand een hand of boks wilt geven, en op een of andere manier kies ik altijd verkeerd. Wat volgt is een ongemakkelijk strijd wie er gaat toegeven aan de groet van de ander.

Anyway, terug naar het feit dat het beter dan een handdruk zou zij. Britse onderzoekers zeggen dat, doordat er met een boks een kleiner deel van de hand wordt gebruikt, er veel minder bacteriën worden overgedragen. Sound legit, right? Sterker nog, een boks zou maar liefst 90 procent minder bacteriën overdragen dan een hand geven.

Gezondheidsrisico’s

“Mensen denken vaak niet na over de gezondheidsrisico’s van een handdruk. Als mensen aangemoedigd kunnen worden om een boks te geven, is er een heel grote kans om de verspreiding van besmettelijke ziekten te verminderen,” aldus de onderzoekers van de Aberystwyth University in Wales. De onderzoekers gebruikte steriele handschoenen met een laagje van de E.coli-bacterie, waarvan mensen bijvoorbeeld een voedselinfectie kunnen oplopen. Met die handschoenen deden ze een aantal begroetingen.

De bevindingen waren dat een gewone handdruk meer ziektekiemen tussen mensen overbrengt en helpt besmettelijke ziekten te verspreiden. De groet met een gebalde vuist is zo hygiënisch vanwege de snelheid en het het kleine contactoppervlak waar de vuisten elkaar raken.

Niet zo gecharmeerd van de boks? Dan is de high-five een goed alternatief, want daarmee wordt het aantal bacteriën dat wordt overgedragen gehalveerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *