Brabant is de snelst groeiende festivalprovincie

News
// 14 september 2018
Festivalprovincie-1
Credits: EXIT Festival

Vorig jaar gaven festivalbezoekers bijna 929 miljoen euro uit. Vergeleken met vorig jaar is dat ruim 7 procent meer en zelfs 53% meer dan in 2014, toen we een schamele 606 miljoen euro uitgaven om naar de getver te gaan. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Respons die worden gepubliceerd in opdracht van de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM).

Festivalbezoeken

Wat opvalt is dat het aantal festivalbezoeken vorig jaar gelijk bleef ten opzichte van 2016, met 26,6 miljoen. Volgens de VVEM is de enorme groei van de afgelopen jaren een heel eind voorbij. In Amsterdam, festivalstad nummer 1, namen de evenementen vorig jaar toe, maar het aantal bezoekers nam iets af. Dit gold ook voor de rest van Noord- en Zuid-Holland.

Brabant

De snelst groeiende festivalstad is Eindhoven. Het aantal bezoekers steeg in vijf jaar tijd van één miljoen tot ruim 1,7 miljoen vorig jaar. In diezelfde periode groeide het aantal festivals in de vijfde stad van Nederland (Eindhoven) van 22 naar 32. Maar Eindhoven is niet de enige stad in Brabant waar festivals steeds belangrijker worden. Zo zagen Breda en Den Bosch ook een flinke stijging in het aantal festival bezoeken de afgelopen vijf jaar. Noord-Brabant is met 110 festivals en een verwacht aantal bezoekers van 4,2 miljoen, de snelst groeiende festivalprovincie dit jaar.

 

Categories
News