Brabantse uitspraken waarvan je geen flauw idee hebt wat ze betekenen

Brabantse uitspraken

En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht…‘ Je hoeft geen Brabander te zijn om dit iconische lied te kennen. Hoewel ons Guus het lied in perfect ABN zingt, heeft Brabant ook zo een eigen dialect. Misschien heb jij wel een vriend, een vriendin of zelfs een date uit Brabant, waarvan jij soms maar weinig van begrijpt. Daarom kan het handig zijn om dit artikel met Brabantse uitspraken eens goed door te lezen. Ook als je zelf Brabander bent of niemand kent uit deze gezellige provincie, kan het ook lachen zijn om te zien wat de Brabanders bedoelen.

‘Zund’

Och wa zund...’ Wanneer je een Brabander dit hoort zeggen is het duidelijk; hij of zij vindt iets zonde of jammer. Wanneer jij dus in een dronken bui heel de moestuin van je schoonouders door hebt gestrompeld is dat op z’n zachtst gezegd ‘zund’.

‘Langs jou’

Misschien denk je wel; ‘Dit is toch helemaal geen Brabantse uitspraak?’. Dan heb je op zich gelijk, maar niet als je kijkt naar de betekenis. Wanneer een Brabander naast jou gaat zitten, zitten ze langs jou. Beetje ingewikkeld dus, maar je went er vanzelf aan.

‘Aangereden’

Dit is er toch één onder de Brabantse uitspraken die eventuele paniek kan veroorzaken. Wanneer jij een appje krijgt van jouw Brabantse vriend met de boodschap dat hij is aangereden, ligt hij hoogstwaarschijnlijk niet onder een auto. Aangereden betekent in het Brabants namelijk ‘weggereden’. Geen paniek dus.

Photo by why kei

‘Koekwaus’

Ooit New Kids gezien? Dan kan het niet anders dat je de uitspraak ‘koekwaus’ kent. Koekwaus betekent eigenlijk gewoon idioot. Dus als jij ooit jouw baas uit het noorden een idioot vindt, weet je wat je moet zeggen.

‘Das nie’

De award voor het meest sterke argument gaat naar… ‘das nie’. Wanneer een Brabander zegt ‘das nie’, is hij het er gewoon niet mee eens. Een hele discussie hoeft er niet te komen, want ‘das gewoon nie’.

‘Keigezellig’

Vind je het in Brabant super gezellig? Zeg dan dat je het keigezellig vindt. Zo scoor je gegarandeerd punten.

‘Ik ben afgewerkt’

Wanneer je dit hoort bedoelt een Brabander niet dat hij of zij een intense sekssessie heeft gehad. Hij of zij is gewoon klaar met werken. Toch handig om te weten om eventuele misverstanden te voorkomen.

Brabantse uitspraken
Photo by Luca Bravo

‘Das echt’

Deze past in het straatje van ‘das niet’. Zegt een Brabander ‘das echt’? Dan bedoelt hij of zij dat het zo is. Sterkere argumenten zijn er gewoon niet.

‘Kuukskes’

Krijg je een ‘kuukske’ aangeboden? Dan kun je gerust ja zeggen. Het betekent namelijk ‘koekje’.

‘Bekant’

‘Ik heb bekant geen geld meer’ of ‘Hij reed bekant in de sloot’. Dit betekent dat iemand bijna geen geld meer heeft of bijna in de sloot is gereden.

‘Peperkoek’

Wees niet bang, je krijgt geen koek met peper aangeboden. Peperkoek betekent in het Brabants namelijk gewoon ontbijtkoek.

‘Hedde gij geen bier bij’

Probeer te voorkomen dat jouw antwoord op deze vraag ‘nee’ is. Wanneer je de vraag ‘Hedde gij geen bier bij?’ naar je hoofd geslingerd krijgt, bedoelt diegene of je geen bier bij je hebt. Aangezien Brabanders wel van een feestje mét bier houden, kun je er maar beter voor zorgen dat je die wél bij je hebt.

Photo by Wil Stewart

‘Ons…’

Misschien heb je wel ooit iemand horen zeggen ‘ons pap’, ‘ons mam’, ‘ons Peter’ of ‘ons Mieke’. Dit betekent eigenlijk gewoon dat deze mensen lid zijn van hun familie. Klinkt wel lief toch?

‘Wa zedde nou?’

Misschien denk jij wel precies hetzelfde als deze vraag aan jou wordt gesteld. Het betekent namelijk ‘wat zeg je?’. Vraag dus niet ‘wat zeg je’ wanneer de vraag ‘wa zedde nou?’ aan jou wordt gesteld. Dat kan nogal een ongemakkelijke situatie veroorzaken. Of een grappige, als je geluk hebt.

‘Houdoe’

En dan natuurlijk dé Brabantse uitspraak der Brabantse uitspraken; houdoe. Je hoeft geen Brabander te zijn om dit woord te kennen. Het betekent dan ook ‘doei’. Wanneer je als niet-Brabander houdoe zegt wanneer je ergens weggaat, scoor je ook zeker punten.

Brabantse uitspraken