Break-up seks: een goed of slecht idee?

Break-up seks-1

De meeste mensen hebben het wel meegemaakt. Je relatie is net uit en letterlijk iedereen om je heen raad je af om nog één keer van bil te gaan met hem of haar te gaan. Goed bedoeld advies misschien, maar niet echt iets waar je op zit te wachten. Maar is seks met je ex nou écht zo’n slecht idee? Mellowed zoekt het voor je uit!

Break-up seks: waarom doen we dit eigenlijk?

Ondanks dat iedereen roept om het niet te doen, zijn er genoeg mensen die zwichten voor een goede pot break-up seks. Het is nét uit en in die periode worstel je met veel verschillende emoties. Gemis, verdriet, maar soms ook opluchting of geluk. Iedereen reageert anders op een break-up en gevoelens verdwijnen niet na een nachtje slapen, hoe graag we dat soms ook zouden willen. Maar waarom willen in deze rollercoaster van emoties zo graag terug naar je ex voor een lekkere pot seks?

Of het verstandig is laten we even in het midden, maar iedereen heeft zijn redenen. Je ex ken je (als het goed is) door en door en je kent elkaars lichaam, weet van elkaar wat jullie lekker vinden en het voelt vertrouwd. Het verlangen naar je ex is er nog steeds, omdat je misschien onzeker bent over toekomstige relaties óf je ziet het als een manier om hem of haar terug te winnen. Maar het kan je óók helpen verwerken bij het verwerken van de break-up en het zien als een afsluiting.

Break-up seks vs seks met je ex

Seks met je ex is niet altijd break-up seks, maar break-up seks is wel altijd seks met je ex. Ik hoor je hersens kraken, maar er is wel degelijk een verschil. James B. Morgan, T. Joel Wade en Damian R. Murray hebben in een onderzoek het verschil tussen beide aangegeven. Break-up seks kan wel onder seks met je ex vallen, maar niet andersom. Dit wordt onderscheiden door een beperkte periode die plaatsvindt na de break-up.

Deze periode is gemiddeld twee weken na de split, waar de emoties nog erg hoog liggen. In deze periode zijn verdriet en gemis de voornaamste reden waarom we nog seks met onze ex hebben. Wanneer deze eerste golf van emoties voorbij is, wordt de beweegreden anders. Als je daarna nog seks hebt, valt het onder seks met je ex. Hoewel uit het onderzoek naar voren kwam dat deze periode gemiddeld rond de twee weken ligt, hoeft dit natuurlijk niet voor iedereen zo te zijn.

Voor- en nadelen

Dan de vraag waar we allemaal het antwoord op willen weten: is het verstandig om in die eerste periode break-up seks te hebben?

Een voordeel is dat het therapeutisch werkt en het onderdeel van je verwerkingsproces kan zijn. Het kan een manier zijn om je gevoelens een plek te geven en de relatie af te sluiten. Maar ook een manier om jullie relatie nog één keer te vieren met hele goede seks, ondanks het uiteindelijk toch niet heeft gewerkt. Over het algemeen kijken mensen op deze manier positiever terug op hun relatie.

Toch is er ook een catch. Het kan namelijk ook valse hoop geven en het idee dat een relatie nog te redden is. Op deze manier is het moeilijk om verder te gaan en de relatie achter te laten. Bij seks komen bepaalde hormonen vrij, zoals oxytocine en vasopressine, die ervoor zorgen dat jij en je ex zich meer verbonden voelen. Deze hormonen kunnen daarom een vertekend beeld geven van je daadwerkelijke gevoelens.

Dusssss, een echt antwoord is er niet. Een break-up is gewoon moeilijk en verwerken kost nou eenmaal tijd. Over het algemeen voel je jezelf break-up seks niet slechter of beter. Maar dit hoeft niet voor iedereen het geval te zijn. Je hoeft niet naar anderen om je heen te kijken of het wél of geen goed idee is om break-up seks te hebben. Belangrijk is dat je naar jezelf luistert en of je nog behoefte hebt aan een afscheid vol passie of juist afstand moet nemen. Break-ups zijn niet altijd leuk, but life goes on. En wie weet vind je wel een leuke rebound waar je de lakens mee kunt delen.

Break-up seks-2