Ciders krijgen de smaak te pakken in Nederland

ciders

Ciders bestaan al ruim 5000 jaar, even ter beeldvorming, dat is ouder dan het Romeinse Rijk. Het drankje werd lange tijd gezien als een oubollig drankje dat je oma drinkt, terwijl ze in haar schommelstoel tegen haar kat praat. Die tijd is voorbij en vooral in Nederland krijgen ciders steeds meer voet aan de grond als een sexy alcoholische versnapering. Er zijn tegenwoordig steeds meer stijlen, merken en varianten verkrijgbaar, dus er zit altijd wel iets bij dat jij graag door je slokdarm laat vloeien.

Ciders?

Voor de mensen die denken “wtf zijn ciders”, volgt hier een korte spoedcursus. Ciders zijn een verfrissende drank van het sap van appels en  hebben daardoor een geheel natuurlijk productieproces. Nadat de appels geplukt, gewassen, gemalen en geperst zijn, gaat het sap in grote vaten om te vergisten. De suikers worden tijdens dit proces omgezet in alcohol en voilà , je hebt een cider. Dit productieproces is al eeuwenlang hetzelfde gebleven: oogsten, wassen, pletten, persen, fermenteren, filteren, op smaak brengen (met e.v.t. andere fruitsoorten) en bottelen. Soms is de manier van vroeger ook gewoon de beste manier om het te doen. Dat is bij het maken van ciders 100% het geval.

Smaak

Veel mensen denken nog steeds dat cider een vrij zoet alcoholisch drankje is, maar die gedachte is achterhaald. Ciders zijn fruitiger dan bier, verfrissender dan wijn én enorm veelzijdig.  Zowel in alcoholpercentage, smaakpalet, hoeveelheid koolzuur en mate van zoetheid. Met Jillz, Old Mout, Apple Bandit en Stassen is er op cider-gebied voor ieder wat wils. Zin in iets fris met niet teveel alcohol? Dan roep jij “bingo” bij de fruitige, op ijs geschonken Kiwi & Lime van Old Mout Cider (4,5%).

Heb je iets te vieren en ben je in the mood voor wat zwaarders? Ga dan voor ‘Cidre Brut’ (7,4%) van de Belgische ciderie Stassen. Deze cider doet je denken aan champagne en hoort dus ook zo gedronken te worden. Weinig poespas, zonder ijs, in champagneglas.

Snak jij naar iets licht droogs tijdens een barbecue?  Dan is de Classic Apple van het Nederlandse Apple Bandit de way to go. Licht droog, niet te zoet, en geserveerd met ijs een heerlijke dorstlesser.

ciders-1

[alert type=white]Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met cider.nl.[/alert]
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *