Hoe zit het met coronavirus en festivals?

Coronavirus-1

Het coronavirus domineert de laatste dagen het nieuws en je ziet en leest haast niets anders over ‘COVID-19’. Het virus, dat zijn oorsprong eind vorig jaar vond in de regio Wuhan (China),  en is inmiddels in Europa ook flink terrein aan het winnen. Op het moment van schrijven zijn inmiddels 18 Nederlanders besmet en worden er steeds meer voorzorgsmaatregelen genomen. De desinfecterende gels zijn overal uitverkocht en op straat lopen we met een grote boog om mensen heen die aan het hoesten zijn. We wisten al dat er vanaf april een tekort aan seksspeeltjes gaat ontstaan, maar nu moeten we ons ook voorzichtig af gaan vragen wat het effect van het coronavirus is op onze geliefde festivals.

Maatregelen festival door coronavirus

Hoewel in Nederland nog relatief weinig besmetting zijn, worden er in omliggende landen al verschillende evenementen en bijeenkomsten geschrapt. Zo mogen er in Zwitserland bijvoorbeeld geen evenementen voor meer dan 1.000 bezoekers wordt georganiseerd en zijn er in Italië al verschillende voetbalwedstrijden afgelast. In Nederland maakt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne) deze beslissingen en melden het volgende op hun website: “Er is op dit moment geen reden om evenementen te vermijden of af te gelasten. Voor specifiek advies op lokaal niveau wordt geadviseerd contact op te nemen met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst en gemeente.”

Goed nieuws voor festival liefhebbers dus. Tot dusver in ieder geval, want hoe de situatie zich gaat ontwikkelen is natuurlijk afwachten. In Nederland hebben we er op festivalgebied dus nog weinig last van, maar mocht er nieuws zijn over evenementen, check dan deze pagina van onze vrienden bij Festival Fans.

Coronavirus
Credits: Ryan Everton