Dansen houdt je hersenen jong

dansen

Je hoeft je de volgende keer niet slecht te voelen wanneer je weer eens te diep in het glaasje hebt gekeken en je de vorige avond op de bar hebt staan dansen. Dansen houdt je hersenen namelijk jong! Volgens onderzoekers van het Center for Neurodegenerative Diseases in Duitsland althans. Zij vergeleken MRI-scans van 26 deelnemers die allemaal eind zestig waren en kwamen tot een verassende conclusie.

I’m a dancer

Naarmate we ouder worden neem ook onze mentale fitheid af, dat verergerd kan worden door aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. It happens, maar de onderzoekers wilde weten hoe ze dit proces konden vertragen en lieten daarom veertien deelnemers dansen en twaalf deelnemers fitnessen. Ze deden de work-out wekelijks, voor 18 maanden lang.

Beide groepen vertoonde een verbetering in de hippocampus-regio, de regio die een rol speelt bij de ziekte van Alzheimer, het geheugen en balans. Maar bij de dansgroep was het verschil vele malen groter en was ook het balans stukken beter. Dus tot de tijd dat je zelf oud, grijs en stijf bent doe je er goed aan om die heupjes flink los te gooien. Daarna ook trouwens, misschien fix je nog wel een knappe opa of oma in het bejaardentehuis.

dansen-1
Credits: Murilo Folgosi
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *