De harde feiten over Ritalin

Ritalin

Studenten kunnen tegenwoordig niet zonder. Men gebruikt Ritalin massaal om zich beter te kunnen concentreren tijdens het studeren. En eerlijk is eerlijk, je gaat dan als de brandweer. Per pil kun je vier uur lang full focus leggen op je schoolwerk. In principe wordt het alleen op doktersrecept voorgeschreven aan mensen met ADHD. Maar als medestudenten vragen om een stripje voor de tentamenweek wordt hier vaak niet moeilijk over gedaan. Dat het eigenlijk om harddrugs gaat met stevige bijwerkingen, lijkt de gebruikers een worst te wezen.

Wat is ritalin precies?

Ritalin is de algemene naam voor methylfenidate dat door het Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) is geclassificeerd als een Schema II narcoticum – dezelfde classificatie als cocaïne, morfine en amfetamines. No joke dus.

Bijwerkingen

Zelfs wanneer Ritalin als legale drug (medicijn) wordt gebruikt op doktersvoorschrift, kan het ernstige bijwerkingen hebben, waaronder nervositeit, slapeloosheid, anorexia, onregelmatige polsslag, hartproblemen en gewichtsverlies. In 2005 waarschuwde FDA, de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, dat Ritalin en daaraan verwante drugs de oorzaak kunnen zijn van hallucinaties, zelfmoordgedachten, psychotisch gedrag en agressiviteit.

Verkrijgbaarheid

Ritalin is relatief makkelijk verkrijgbaar, helemaal in het studentenleven. Wanneer een student last heeft van concentratieproblemen of ADHD, kun je er gif op innemen dat hij een voorraad thuis heeft liggen die hij maar al te graag verkoopt aan zijn vrienden. Daarnaast kun je met een beetje zoekwerk op het internet ook makkelijk aan ‘Kiddie Coke’ komen. Ook al verbiedt de wet de onbelemmerde distributie van Ritalin, de waarheid is dat de drug overal verkrijgbaar is en als snoepjes worden uitgedeeld.

Het probleem

Het begint net als andere drugs onschuldig. We’ve all been there, je raakt wat achter met schoolwerk en hebt een deadline die je MOET halen. Er zit niks anders op om wat nachtjes door te halen. Van koffie krijg je de zenuwen, maar je vrienden gebruiken Ritalin en zijn daar helemaal lyrisch over. Eén keertje kan geen kwaad, toch? Als het bij die ene keer blijft in principe niet, maar vaak eindigt het daar niet. Dan pak je, omdat het de vorige keer zo goed werkte, om het minste en geringste een pilletje Ritalin. Je begint te merken dat je er afhankelijk van begint te worden en dat je een steeds hogere dosis nodig hebt om je te kunnen focussen. Wat eigenlijk gewoon duidt op een ordinaire verslaving.

Denk er dus aan lieve kijkbuiskindertjes, Ritalin is geen grap en absoluut niet iets om licht mee om te gaan. Je kunt hier kneitertje verslaafd aan raken, met alle gevolgen van dien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *