De oorsprong van: Disco muziek

Disco-muziek
[alert type=white]In ‘De oorsprong van’ nemen we een duik in verschillende muziekgenres uit de rijke clubgeschiedenis waar onze wereld mee gezegend is. Het zijn namelijk de bouwstenen waar de moderne club- en festivalmuziek is op gebaseerd en heeft een enorme impact gehad op verschillende generaties.

 

Vandaag nemen we het genre ‘disco’ onder de loep.[/alert]

Vorige keer: House muziek

Disco is een van die termen dat voor veel mensen een andere betekenis heeft. De meeste mensen associeren disco met de film ‘Saturday Night Fever’, glitterpakken en plateau-zolen, maar dat doet het genre eigenlijk tekort. Disco muziek is namelijk een enorm belangrijk onderdeel van het hedendaagse EDM.

De oorsprong van disco

Parijs

Geloof het of niet, de nazi’s hadden een hand in de ontwikkeling van nachtclubs waar disco muziek ontstond. De regelgeving in het door de nazi’s bezette Frankrijk verbood clubs om livemuziek te draaien, dus werden in plaats daarvan platen afgespeeld.  ‘Discotheek’ komt van het franse ‘discotheque’ en betekent ‘bibliotheek van grammofoonplaten’. Die term begon te verwijzen naar clubs waar platen de norm waren en werd later afgekort naar ‘disco’. En hoewel disco muziek zijn oorsprong vindt in Parijs, is Amerika de bakermat – en dan met name de stad New York.

Disco muziek in Amerika

Disco begon als een underground fenomeen, dat zich vooral richtte op de mensen die destijds als ‘minderheden’ werden beschouwd. Denk aan donkere mensen, homo’s en lesbiennes en Latijns-Amerikanen. Daar kwam halverwege de jaren zeventig, met het uitbrengen van  de film ‘Saturday Night Fever’ verandering in. De disco craze begon en disco-sterren zoals de Bee Gees, Donna Summer, Abba en Gloria Gaynor kenden in deze periode enorme successen. Disco muziek was niet alleen meer in underground clubs te horen, maar bestormde ook de hitlijsten en radiostations.

De meest beruchte discotheek in de jaren ’70 was Studio 54 in New York. Beroemdheden van over de hele wereld gingen naar Studio 54 om te feesten op de nieuwste discoplaten, illegale drugs te gebruiken en te genieten van het hoogtepunt van Amerikaanse decadentie. De club symboliseerde de overdreven glitter en glamour van disco uit de jaren zeventig.

Maar hoe snel disco in de seventies opkwam in Amerika, raakte het aan het einde van het decennium al snel uit de mode.

De ondergang van disco

Disco paste niet bij de politieke agenda van destijds en werd beschouwd als té escapistisch en flamboyant. Daarom groeide in Amerika de wrok jegens disco en zagen er veel anti-disco bewegingen het leveslicht.

Dit bereikte zijn hoogtepunt met het evenement dat bekend staat als ‘Disco Demolition Night’ op 12 juli 1979. Een anti-disco demonstratie die plaatsvond in Comiskey Park-stadion in Chicago, waar discoplaten op een brandstapel werden gegooid. Het eindigde met een rel toen de sfeer omsloeg en de toegestroomde mensen het hele stadion kort en klein sloegen.

Hoewel sommige zeggen dat de de ondergang van disco werd aangemoedigd door muziekproducenten die wilden dat rockmuziek weer populairder werd, lijkt het erop dat mensen het onverdraagbaar vonden dat een muziekcultuur geliefd werd bij veel minderheidsgroepen. Sad, but true. 

Wanneer je de geschiedenis van EDM volgt, zul je merken dat disco muziek het voor de hand liggende punt van oorsprong is. Tegenwoordig is de invloed van disco overal voelbaar.

Kijk hieronder de video van Red Bull Music Academy over ‘Disco Demolition Night’, één van de meest berichte gebeurtenissen in de geschiedenis van de pop/danscultuur.