Detoxen: je lichaam ontgiften na Oud & Nieuw

Detoxen

Allemaal leuk en aardig dat doorhalen met Oud & Nieuw, maar je lichaam heeft er de hoofdprijs voor betaald. Helemaal als je een portie aanjagers in je mik hebt gegooid tijdens de jaarwisseling. Nu heb je gisteren waarschijnlijk grotendeels in je nest doorgebracht en kom je vandaag langzaamaan weet tot leven. Een mooi moment om te beginnen met detoxen, zodat je van alle rommel in je lichaam afkomt.

Alcohol

Voor de strijders die, enkel en alleen op alcohol, tot het gaatje zijn gegaan tijdens de jaarwisseling, I salute you. Je hebt de verleidingen kunnen weerstaan, maar je lever is minder blij. Alcohol wordt grotendeels afgebroken in de lever, door een enzym dat alcoholdehydrogenase (ADH) heet. ADH zet de alcohol om in acetaldehyde; een toxische substantie die de klassieke kater-symptomen veroorzaakt. Een ander enzym, aldehydedehydrogenase (ALDH), zet het om in acetaat. Het acetaat kan uiteindelijk in de vorm van water en koolstofdioxide je lichaam uit.

Om je lever een handje te helpen kun je het beste water drinken. Veel water. Begin de komende dagen met een glaasje water met daarin het sap van een halve citroen. Dit heeft een extra reinigende werking. Ook verse kruiden thee werkt trouwens goed, dus hiermee kun je water afwisselen. Denk aan verse munt, gember en verveine thee.

MDMA

Heb je tijdens de jaarwisseling MDMA gebruikt? Dan heeft je lichaam eerst een stijging van serotonine ervaren, maar zal nu waarschijnlijk een dieptepunt hebben bereikt. Je voelt je gedeprimeerd, verdrietig, lusteloos, beter bekend als de ‘dinsdag dip’. Serotonine is een neurotransmitter die je helpt je humeur te reguleren. Het bestaat uit L-tryptofaan, een aminozuur dat voorkomt in banaan, melk en anders voedsel, maar is ook gewoon in een potje verkrijgbaar.

Om je serotonineniveau snel weer op peil te krijgen, kun je het beste een dosis serotonine innemen op een lege maag, bij voorkeur voordat je naar bed gaat, maar in ieder geval op de dag(en) na gebruik. De meeste capsules bevatten 400 of 500 mg, met soms toegevoegde vitamine B6. Neem een paar keer per dag één of twee van deze capsules.

Een alternatief voor L-tryptofaan is 5-HTP, wat een vergelijkbaar effect geeft. Je hebt hier een minder hoge dosis van nodig: 50 tot 200 mg per dag is voldoende om je er weer snel bovenop te krijgen.

Cocaïne

Cocaïne zorgt ervoor dat je in korte tijd veel dopamine in je lichaam vrijkomt, wat wordt ervaren als een euforisch gevoel. Anders dan bij MDMA, ben je na het gebruik van cocaïne minder empathisch en is de trip vaak egocentrischer. Waarna je dopamineniveau weer daalt, kun je je down voelen. Middelen die die dopamine weer aanvullen zijn risicovol, omdat je daar makkelijk verslaafd aan kunt raken.

Deze moet je dus even uitzitten, vriend(in). Je dopamineniveau zal zich uiterlijk na drie dagen weer hersteld hebben.

Speed/Amfetamine

Jij liep met Oud & Nieuw rond met een speedsnor rond en kon niet stoppen met dansen. 07:00, topfit en naarstig opzoek naar een afterparty. Tot de comedown, want die is heftig.  Speed zorgt voor het vrijkomen van zowel serotonine als dopamine.

Als je speed hebt genomen moet je eerst je serotonineniveau weer omhoog brengen met L-tryptofaan of 5-HTP. Eén a twee uur later kun je wat L-tyrosine innemen. Het kan namelijk schadelijk (neurotoxisch) zijn om dit middel in te nemen als je synapsen nog steeds hard serotonine nodig hebben.

Detoxen
Credits: The Blue Diamond Gallery
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *