Drankgebruik wereldwijd: goed en slecht nieuws

Je voelt je vast aangesproken als we je zeggen dat het drankgebruik wereldwijd aan het toenemen is. Misschien is drankgebruik trouwens niet het juiste woord voor jou. Grote kans dat ‘drankmisbruik’ toepasselijker is. Toch hoeven wij als Europeaan ons niet aangesproken te voelen volgens het Britse tijdschrift The Lancet. Zij hebben namelijk onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen van het drankgebruik wereldwijd en komen met zowel goed als slecht nieuws. Wat wil je eerst horen?

Drankgebruik wereldwijd

Slecht nieuws

Laten we beginnen met het slechte nieuws. Kunnen we maar alvast gehad hebben. Vanaf 1990 tot en met 2017 zijn de Amerikanen per hoofd van de bevolking 6% meer gaan drinken. Wel nam drankmisbruik af van 29% naar 27%. Kunnen we van jou waarschijnlijk niet zeggen, hè? Azië is de grootste stijger en men grijpt daar massaal naar de fles. In China steeg het alcoholgebruik van 16% naar 30% en in India nam het toe met 38%. Klinkt al veel, maar het kan nog heftiger. In Vietnam steeg het gebruik met 90%. Damn!

Goed nieuws

Tijd voor het goede nieuws: Europeanen zijn minder grote alcoholisten geworden. Zo is er in Rusland een daling van 22% over de jaren heen. Nu horen wij je al denken: “Lekker bezig Russen!” Echter iets te vroeg gejuicht. Zij drinken nog steeds meer dan de Vietnamezen doen. Ook het Verenigd Koninkrijk zag het alcoholgebruik dalen met 7,4%. Azerbeidzjan was koploper in Europa. Vanaf 1990 tot en met 2017 zagen zij een daling van 82%. De cijfers van Nederland zijn niet bekend uit het onderzoek. De vraag is of we die überhaupt willen weten, maar wij kunnen trots zijn op onze fellow Europeans. 

Dus, wat leren wij hiervan dames en heren?

We gaan de goede kant op met zijn alle. Terwijl ze in Azië steeds meer beginnen te zuipen, zien we in Europa een daling in het alcoholgebruik. Kan je vanavond met een gerust hart een drankje nemen. Zal waarschijnlijk niet bij één drankje blijven.

drankgebruik wereldwijd
Giphy

 

Source :
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *