Waarom je altijd je drugs moet laten testen

De zomer loopt op zijn eind. En laten wij nu niet willen weten wat voor lading aan chemische zooi jullie door je gezichtsgaten geduwd hebben dit festivalseizoen. Maar ook in de herfst en winter zijn er weer genoeg toffe feestjes, lekker knus binnen met z’n alle stinken in een of andere gare zaal. Grote kans dat veel van jullie die vitamines D, die ontbreken zonder het zonnetje, vervangen met een pilletje hier en daar. Maar voor je de D gaat vervangen met M, moet je vooral niet vergeten om die drugs van je even te laten testen. En dit is waarom.

XTC: test het voor je het naar binnen schuift

MDMA

Het is de nummer 1 partydrug. Maar waarom zeggen wij eigenlijk massaal “ja” tegen MDMA? Best logisch waarom eigenlijk: voor vijf  euro voor een schijfje voel je jezelf de hele avond lovydovy. Veel mensen gaan namelijk gewoon enorm lekker op deze pillen. De muziek wordt beter, de mensen worden mooier en je hoofd wordt als vanzelf helemaal leeg gemaakt. Gewoon een avondje heerlijk gaan zonder zorgen. Ten minste, dat is hoe de meesten erover denken.

XTC is ontstaan in de jaren 80. Het werkende bestandsdeel van dit snoepje is MDMA, dit is een afkorting voor 3,4-methyleendioxymethamfetamine. Lekker woord voor galgje wel. MDMA kan in drie vormen gebruikt worden: poeder, kristallen en pillen. Het middeltje zorgt ervoor dat er ineens een hele hoop serotonine, dopamine en noradrenaline vrijkomt. Serotonine zorgt ervoor dat je gelukkig wordt, dopamine maakt je opgewekt en noradrenaline heeft een stimulerende werking. Met als resultaat dat je als een extatische sociale vlinder rond loopt de dwarrelen. Tijdens een goede high voel je jezelf gewoon intens goed, je houdt van iedereen en alles is mooi. Eigenlijk is het gevoel een beetje te vergelijken met het gevoel dat je net afgestudeerd bent, drie miljoen euro op je bankrekening gestort hebt gekregen en smoorverliefd bent geworden op iedereen die je tegenkomt. Gewoon heel fijn dus.

Nederland is een van de wereld’s grootste producenten van synthetische drugs. Het is dan ook niet heel moeilijk om aan een pilletje te komen hier, we hebben ze in overvloed. Toch is het in Nederland kneitertje illegaal, al lijkt het op het gemiddelde festival alsof het uitgedeeld wordt als stickers. Overal zie je tegenwoordig mensen met inktzwarte doppen, gespannen kaken en geforceerde moves. Toch kan het behoorlijk mis gaan wanneer je het verkeerde snoepje uit de snoeppot graait.

Safety first

Je kent ze wel, de horror verhalen die je regelmatig hoort. Truusje uit Oisterwijk gooide een kwart pilletje in d’r mik en eindigde in een kist. Harriëtte uit Amsterdam keek naar drugs en veranderde in een flamingo en Peter uit Leeuwarden had een pilletje met keta in plaats van XTC waarna hij uren aan zijn ellebogen heeft zitten likken. Dat soort drama verhalen. Ze klinken allemaal behoorlijk dramatisch en de gemiddelde gebruiker onder ons zou er zijn schouders voor ophalen. Toch zijn die verhalen er met een reden. Nou ja, behalve dat van die flamingo dan. Die heb ik zelf verzonnen.

Het komt niet héél gek vaak voor dat iemand sterft als gevolg van XTC gebruik: in totaal zijn er sinds 1996 zo’n 92 mensen overleden aan XTC. Of dat denken ze, het is namelijk niet zeker dat het middeltje ook daadwerkelijk de doodsoorzaak was. Daarnaast komt het vaak voor dat de uiteindelijke doodsoorzaak bijvoorbeeld watervergiftiging is. Wat echter wél regelmatig voorkomt, is dat iemand totaal geen idee heeft van wat er in z’n pil zit. Het blijkt namelijk dat ecstasypillen een stuk sterker zijn geworden door de jaren heen. De gemiddelde pil bevat tegenwoordig 167 mg MDMA, dit was in 2002 nog maar 120 mg. Behoorlijk schokkend vinden wij.

Niet alleen wordt er een stuk meer MDMA in getieft, er worden vaak allerlei middeltjes gebruikt om MDMA in pillen aan elkaar te binden. Er is nou eenmaal een kans dat die pillen van je niet zuiver zijn, grote kans dat er een hoop zooi doorheen zit namelijk. Nu hoeft dit niet te betekenen dat je meteen doodgaat of in het ziekenhuis belandt van deze zooi. Maar je kan er wel behoorlijk slecht op gaan. Behoorlijk praktisch om die dingetjes even te laten checken dus.

Weet wat je eet

Als je toch drugs wil gebruiken, moet je er voor zorgen dat je het zeker veilig doet. Wil jij je pillen laten testen? Er zitten een hoop testpunten verspreid door Nederland. Ze zijn allemaal anoniem. Het duurt daarnaast ongeveer een week voor je de uitslag hebt. De meeste mensen laten hun drugs niet testen, maar probeer er eens zo over te denken: in Nederland is het gewoon mogelijk. Hoe chill is het dat je gewoon honderd procent zeker weet dat je geen risico loopt op een slechte pil? Het is even gedoe omdat je naar zo’n testpunt moet fietsen, maar is daarna wel een hele geruststelling lijkt ons. Kleine moeite, maar je voorkomt er een hoop gezeik mee. Dus kom van die luie reet van je af, en breng die skittles even langs bij het testcentrum voor je een handjevol achterover gooit.

Drugs getest, onder je balzak geplakt en klaar om te gaan? Vergeet vooral ook niet om jezelf even in te lezen voor je daadwerkelijk de sprong in het diepe waagt. Dan voorkom je dat je een goede trip verpest doordat je teveel drinkt en bij de EHBO eindigt met een watervergiftiging. En ook vooral niet teveel ineenkeer naar binnen duwen hè.

Be safe, kids

Foto: Sharon McCutcheon
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *