Drugs met hitte: do’s en don’ts

Morgen is het officieel zomer in Nederland, maar met de temperaturen van afgelopen week hebben we al een heerlijk voorproefje gehad op wat komen gaat. En dat betekent natuurlijk zon, borrelen en lekker veel festivalletjes pakken. En hoe je het went of keert, in de tijd waarin we leven hoort daar voor de meeste ook wel eens drugs bij. Maar 30 graden en een mik vol MDMA kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Denk hierbij aan oververhitting, uitdroging, maar ook watervergiftiging. Festivals zijn prijzig, dat weten we allemaal. Dus dan heb je geen zin om de helft van de dag door te brengen bij de GHBO-tent. Het is echter een moeilijke combinatie, drugs met hitte.

Na wat drugs in je mik is helder denken soms ver te zoeken. Don’t worry, we’ve got you covered. Hier een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij lekker blijft gaan deze zomer.

Tips om lekker te blijven gaan op drugs met hitte

Tip 1: Agua por favor

Je verliest enorm veel vocht door de felle zon op je bolletje. Drugs staan er om bekend dat ze een beetje hetzelfde effect hebben: na het kauwen op een halfje gaat de zweetkraan open. Zweet + zweet is geen lekkere combi, je droogt er snel door uit. Vermijdt alcohol, dit werkt alleen maar averechts. Je kunt je vocht het makkelijkst aanvullen door gewoon water te drinken. Maar kijk uit: te veel water is ook niet goed.

Door een hormoontje dat vrijkomt bij verschillende drugs, genaamd ADH, hou je extra veel vocht vast. Je hebt dus én een vocht tekort, maar je kan het vocht wat binnenkomt ook weer niet makkelijk uit plassen. Hou het bij ongeveer een á twee glazen water/fris per uur, dan zit je goed. Een waterijsje in je smoel kan ook geen kwaad trouwens, lekker fris en je bent meteen eventjes bezig.

Tip 2: Luchtig outfitje

We begrijpen hoe tof je kistjes en leren jack eruit zien, maar daar houdt onze schijnende kameraad geen rekening mee. Door dit soort kleding hou je enorm veel warmte vast, wat niet erg bevorderend is. Luchtige kleding is key: een losse rok of korte broek kan je dag redden. Door de boel te laten luchten voorkomen je ook meteen dat je loopt te stinken in je zweetpak. Lichte kleuren helpen ook, zwart trekt namelijk alleen maar meer warmte aan. Vooral bij het gebruik van drugs met hitte kan een luchtig outfitje veel doen, lekker knallen in kleur dus.

Tip 3: Met mate

Misschien wel de beste tip. Waarschijnlijk ook een die je met je ogen doet rollen, maar wel de beste die we je kunnen geven: doe alles met mate. Denk eraan dat je lichaam nét iets anders werkt met 30 graden. Gooi er niet meteen een halfje in, maar begin misschien eens met een kwartje. Kijk hoe je je voelt, doe rustig aan. Door de zon op je bol zal je alles sowieso al heftiger ervaren, loop dus vooral niet te hard van stapel. Door wat rustiger aan te doen, kan je beter naar je lichaam luisteren en de dosering hierop aanpassen. Zo voorkom je dat je er binnen een uur al helemaal vanaf ligt.

Tip 4: Pauze!

Het komt gebeurt wel eens dat je een aantal uur vooraan bij een stage lekker staat te gaan. Je hebt geen WC nodig, want plassen hoef je toch niet. Stiekem tussen de mensen bukken en even die sleutel in je neus. En zeg nou eerlijk, als je eenmaal een in de flow zit heb je gewoon geen zin om te chillen. Maar toch kan dit vooral met warm weer erg verstandig zijn. Geef jezelf af en toe even rust, stap tussen de zwetende lichamen uit en neem je momentje. Even aan de zijkant in de schaduw zitten met je watertje en alles binnen laten komen. Dit helpt je lichaam om af te koelen.

Tip 5: Risicodrugs

Er zijn drugs die nét iets minder geschikt zijn voor warm weer. Bijvoorbeeld amfetamine. Dit stofje vertraagd de symptomen bij oververhitting, uitputting en uitdroging. Het kan dus goed zijn dat je je helemaal prima voelt, maar je lichaam al een paar uurtjes in shutdown aan het gaan is.

MDMA zorgt er weer voor dat je heel veel warmte vasthoudt, in sommige gevallen ga je er juist minder door zweten. En laat zweten nou juist heel goed zijn als met je strakke hoofd in temperaturen van dertig graden staat te shuffelen. Daarnaast hebben we nog cocaïne, deze voorkomt dat je lichaam zijn eigen temperatuurtje geregeld krijgt. Extra kans op oververhitting dus, omdat je veel minder snel afkoelt.

En dan hebben we tot slot nog alcohol. Terwijl je liters bier achterover gooit zul je niet snel dorst krijgen. Toch is alcohol ook een risicodrug bij warm weer, omdat het enorm uitdroogt. Dus lekker een paar watertjes tussendoor drinken, voordat je als een struisvogel met je kop in het zand beland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *