Yes! Er is eindelijk een middel tegen katers

Katers

We beginnen deze week met goed nieuws voor iedereen die graag een borrel drinkt, maar er niet van houdt om wakker te worden met een hoofd waarvan het lijkt alsof er een peloton wielrenners overheen is gefietst. Goed nieuws voor vrijwel iedereen dus. Er zou namelijk een anti-katermiddel zijn in de vorm een drankje, die het ellendige gevoel van een kater verhelpt.

Ondanks dat we voorlopig niet bang hoeven te zijn dat we tijdens een avond stappen iets te lang in de kroeg blijven hangen, gaan er tijdens de verschillende videoborrels toch aardig wat flessen drank doorheen. Met wat vieze katers tot gevolg. Eerder schreven we al over over 7 bizarre middeltjes tegen katers uit het buitenland, maar onze oosterburen zouden een andere oplossing hebben gevonden tegen de misselijkheid en hoofdpijn na een avond doorzakken.

Oorzaak kater

Er wordt aangenomen dat een kater ontstaat door een gebrek aan elektrolyten in ons lichaam. Dat is een verzameling mineralen die de zuurtegraad in ons lijf in balans houden. Nu heeft een Duits onderzoek aangetoond dat proefpersonen die bepaald oplosbare plantenextracten in combinatie met mineralen dronken, minder last hadden van brakheid dan die groep die alleen mineralen binnenkreeg. In het wondermiddel zit een combinatie van fruit, bladeren en wortels waardoor hoofdpijn als sneeuw voor de zon zou verdwijnen.

Plantenextracten

Het onderzoek werd uitgevoerd door moleculair fysiologen Bernard Lieb en Patrick Schmitt van de Johannes Gutenberg Universiteit in Duitsland. Ze onderzochten drie groepen gezonde mensen tussen de 18 en 65 jaar, van wie de eerste groep water kreeg met daarin een opgelost supplement met gemberwortel, acerola, vijgcactus, ginkgo biloba, wilg, magnesium, potassium, zink, natriumwaterstofcarbonaat, riboflavine, foliumzuur en thiamine. Ze kregen het drankje drie kwartier vóór ze bier, witte wijn of spritzers dronken én direct nadat ze stopten.

Een tweede groep kreeg hetzelfde supplement, maar dan zonder de plantenextracten en de derde groep kreeg een placebo.

De resultaten

De resultaten logen er niet om. Wat vooral opviel was dat de intensiteit van de kater enorm verschilde tussen alle deelnemers. De eerste groep, die plantenextracten én mineralen hadden gehad, hadden duidelijk minder last van een kater dan de andere groepen. De hoofdpijn bleek 34 procent minder heftig dan bij de groep die een placebo kreeg en de misselijkheid was zelfs 42 procent minder heftig.

Volgens de wetenschappers komt dit door voedingsstoffen die in de planten te vinden zijn. Deze stoffen zorgen dat de impact van alcohol minder groot is. Goed nieuws, al zijn de wetenschappers er nog steeds niet achter waarom dat zo werkt. „Daar moet meer onderzoek naar gedaan worden”, schrijft het duo in het British Medical Journal Nutrition Prevention and Health.

Drink niet teveel

Of en wanneer dit wondermiddel tegen katers op de markt komt, is nog niet bekend. Vooralsnog zul je het dus nog moeten doen met de beste remedie tegen een kater die wél beschikbaar is: niet (teveel) te drinken.

kater-2