De essentiële basics om zelf techno muziek te produceren

Techno

Als je ambieert om een techno producer te worden, is het belangrijk om te begrijpen dat 2021 een goed moment is om te beginnen. Spotify meldde immers onlangs dat ze 150 miljoen premium-gebruikers hebben, wat neerkomt op in totaal 345 miljoen actieve gebruikers per maand. En als je denkt dat techno muziek niet meer trendy is, think again. Het genre staat al jaren in de top 3 van meest populaire muziekgenres en lijkt daar nog wel een tijdje te verblijven.

Maar om je eigen muziek te produceren, heb je wel de juiste apparatuur nodig. We zetten de essentials voor je op een rij:

Digital Audio Workstation

Een digital audio workstation (DAW) is de hart en ziel van muziekproductie en is wat mensen in staat stelt muziekbestanden op te nemen, te bewerken en exporteren. Er bestaan een hoop goedkope DAW’s en sommige zijn zelfs gratis. Bij deze DAW’s loop je echter eerder het risico dat je ze binnen korte tijd ontgroeit. Je blijft immers niet altijd een beginner. We raden je dus aan om een DAW te kiezen die met je meegroeit. Bekende DAW’s zoals Cubase, Ableton, FL Studio en Studio One bieden allemaal instap-versies. Als zo’n instapversie je op een bepaald moment te beperkt wordt, kun je upgraden naar een professionelere versie.

Een krachtige computer

Elke goede technotrack heeft een even goede computer nodig om op te maken. Overweeg hiervoor een computer met een middenhoge tot hoge reeks processoren, veel RAM-geheugen en een SSD-schijf van 250 GB. Dit zorgt ervoor dat het DAW-software zonder vertraging kan draaien. Dit kun je vinden op een laptop of een desktop, waar desktops vaak wel vaak goedkoper zijn en beter aan te passen.

Als je echter van plan bent om je apparatuur mee te sleuren, dan is een laptop natuurlijk wel praktischer. Modellen zoals de MacBook Pro en GL Gram 14 zijn goede opties om dan te overwegen.

Techno-5
Credits: Feliphe Schiarolli

Een goede koptelefoon

Hoewel de meeste koptelefoons het werk aan zouden kunnen, kun je met een koptelefoon van studiokwaliteit luisteren, mixen én muziek van betere kwaliteit produceren. Voor het produceren van techno is het belangrijk dat je voor een koptelefoon gaat met een ‘closed-back’. Dit zorgt ervoor dat er geen achtergrondgeluid te horen is wanneer je aan je track aan het werken bent.

Het belangrijkst is natuurlijk dat de koptelefoon comfortabel zit, aangezien je ze uren aan een stuk draagt. Hiervoor is het dus ook belangrijk om naar het gewicht te kijken, hoe zacht de ear pads zijn en hoe strak de hoofdband om je hoofd zit. De Pioneer DJ HDJ-CUE1 is hiervoor een mooi instapmodel.

Het creëren van je eigen techno muziek vergt nogal wat investeringen als je kijkt naar de benodigde hardware en software. Het mooie van muziekproductie is wel dat de bijna al het apparatuur een eenmalige aankoop is, tenzij je van plan bent om ze een upgrade te geven. Toch kun je met een beetje onderzoek de eerste keer de juiste tools vinden.

Techno-3
Credits: Tomasz Gawlowski