Wetenschappers experimenteren met ketamine op alligators

Ketamine wordt steeds vaker gebruikt om een avondje naar de klote te gaan. Toch hoor je altijd nog wel iemand schreeuwen “KETA IS VOOR PAARDEN!” Daar hebben zij ook gewoon een goed punt. Het werd namelijk gefabriceerd als narcosemiddel bij operaties. Vooral bij paarden bleek het een handig middeltje. Kanttekening: het heeft bijwerkingen zoals hallucinaties. De mens zag deze bijwerking juist als voordeel en er wordt tegenwoordig dan ook regelmatig diep in de buidel geschept. Nu hebben wetenschappers besloten om diezelfde ketamine te geven aan alligators. Hierdoor zouden zij dinosaurussen beter kunnen begrijpen. Uhhh, oké.

Keta & alligators

Ja, de wetenschappers waren nuchter toen zij dit plan hebben bedacht. Laten we dat even voorop stellen. Het experiment werd deze week gepubliceerd in ‘The Journal of Neuroscience’. De bedoeling van dit experiment was om meer inzicht te krijgen over een groep van verbonden zenuwcellen met informatie over geluidsgolven. Alligators gebruiken die geluidsgolven namelijk om hun leefomgeving te lokaliseren. Die groep van zenuwcellen wordt vooral gebruikt bij nachtelijke roofdieren om zo hun prooi op te sporen. Daarbij is het interauraal tijdsverschil van belang. Klinkt verrèkkes lastig, maar het komt neer op het verschil in aankomsttijd van een geluid voor ieder oor.

Dinosaurussen

Alligators stammen net als dinosaurussen af van de archosauriërs. Door alligators te bestuderen zou er meer gezegd kunnen worden over het gebruik van geluidsgolven van dinosaurussen. De wetenschappers besloten daarom om 40 Amerikaanse alligators te injecteren met ketamine. Aangezien het paarden verdooft was dit ook het geval bij deze reptielen. Vervolgens werden er oordopjes in de oorlellen geplaatst. Uitkomst van het experiment: de grootte van het hoofd heeft niets te maken met hoe de hersenen de geluidsgolven gebruiken om hun prooi op te sporen. Al met al deed de T. Rex het dus op precies dezelfde manier als de alligators. Voortaan als iemand weer schreeuwt dat ketamine voor paarden is, kan jij “KETA IS VOOR ALLIGATORS” terug blèren.

Credits: Giphy
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *