Feiten en fabels over Chlamydia

Chlamydia

Wie al is begonnen aan het tweede seizoen van de geniale Netflix-serie Sex Education, weet dat op Moordale High de hel is uitgebroken door een uitbraak van Chlamydia. De studenten zitten met hun handen in het haar en weten niet wat ze ermee aan moeten. Begrijpelijk, want het is ook lastig. Er zijn aardig wat fabels over Chlamydia, daarom zetten wij de belangrijkste feiten en fabels voor je op een rijtje.

Kun je Chlamydia meerdere malen oplopen?

Feit: Chlamydia is een bacterie die zich nestelt in slijmvliezen. Met antibiotica die je krijgt voorgeschreven kom je er makkelijk vanaf, maar dat wil niet zeggen dat je daarna altijd tegen de bacterie beschermd bent.

Kun je Chlamydia oplopen door een vieze wc-bril?

Fabel: Chlamydia kan alleen doorgegeven worden via slijmvliezen in de vagina, penis, anus en keel. Als je op een wc-bril zit raakt dit alleen je huid, er is geen sprake van slijmvliezen. Daarnaast overleeft de bacterie maar heel kort buiten het lichaam.

Vaginaal douchen na de seks verkleint de kans op soa’s

Fabel: Het water verstoort de zuurgraad van de vagina en deze zuurgraad is er juist om bacteriën af te stoten die er niet thuis horen. vagina verstoort de zuurgraad. Een vaginale douche helpt dus niet om soa’s tegen te gaan. Het kan zelfs irritaties opleveren.

Chlamydia is de meest voorkomende sta onder jonge mensen

Feit: 59% van de mensen met Chlamydia is onder de 25 jaar en komt het meest voor bij vrouwen en heteromannen. Homoseksuele mannen hebben weer meer kans om Gonorroe op te kopen.

Je kunt Chlamydia hebben zonder er iets van te voelen

Feit: De meeste vrouwen ervaren geen klachten en een kwart van de heren die rondloopt met een Chlammetje voelt ook niks. Het kan dus zijn dat je het hebt (en doorgeeft) zonder hier erg in te hebben. Zorg dus dat je jezelf regelmatig test!

Chlamydia-2