Feiten en fabels over de morning-after pil

Er is nogal wat onduidelijk over de morning-after pil.  De één denkt dat je er onvruchtbaar van wordt, de ander gebruikt het als verkapte condoom. En dan lees je ergens anders weer dat je maximaal drie morning-after pillen per jaar mag nemen. Zoveel vragen, zo weinig antwoorden. Tot nu dan, wij vertellen je namelijk alle feiten en fabels over de morning-after pil.

Feiten en fabels

We hebben allemaal wel eens onbeschermd seks. Helemaal niks om je voor te schamen, het gebeurt gewoon. 30% van de vrouwen heeft minimaal één keer per jaar onbeschermde seks, maar dat wil niet zeggen dat deze vrouwen allemaal zwanger willen worden. Sterker nog, een ongeluk zit in een klein stootje. Heb je geen condoom gebruikt, of scheurde deze tijdens de daad, dan kan een morning-after pil een zwangerschap voorkomen. Zo’n pil stelt je ovulatie (de eisprong) uit, maar er doen een hoop broodjeaapverhalen over deze vorm van anticonceptie de ronde. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

“Je moet de morning-after pil z.s.m. innemen.”

Feit. Het is erg belangrijk om de morning-after pil zo snel mogelijk na onbeschermde seks in te nemen. Eigenlijk is het een noodanticonceptie en werkt het beste binnen 24 uur. Bij alle morning-after pillen geldt hoe eerder je ‘m inneemt, hoe groter de kans dat je ovulatie op tijd wordt uitgesteld. Zo maak je de kans op zwangerschap zo klein mogelijk.

“Een morning-after pil beschermt tegen één zwangerschap”

Feit. Een morning-after pil stelt eenmalig de eisprong uit. Het is dus niet zo dat het je de rest van de maand beschermt tegen een zwangerschap. Heb je in dezelfde cyclus nog een keer seks? Dan is het verstandig om een condoom te gebruiken of de anticonceptiepil te slikken. Houd wel in de gaten dat een conceptiepil pas echt betrouwbaar is wanneer je deze zeven dagen achter elkaar slikt.

“Alcohol heeft geen invloed op de werking van de morning-after pil”

Feit. Thank god, dames. Je mag gewoon een wijntje of biertje drinken als je dezelfde dag nog een morning-after hebt gepakt. Alcohol heeft namelijk geen effect op de werking van de pil. Wél moet je erop letten dat je het binnen de perken houdt, want als je binnen drie uur na het innemen alles onderkotst kan het zijn dat de morning-after pil nog niet is opgenomen. Dan is het verstandig om je huisarts te bellen voor advies.

“De morning-after pil veroorzaakt een abortus”

Fabel. De morning-after pil kan ervoor zorgen dat een zwangerschap wordt verhinderd. Het breekt dus niet de zwangerschap af, zoals veel mensen denken. Het voorkomt een zwangerschap doordat de ovulatie wordt uitgesteld. Er vindt dus geen bevruchting plaats en kan dus ook geen abortus veroorzaken.

“De morning-after pil maakt onvruchtbaar”

Fabel. De geruchten gaan rond dat je onvruchtbaar zou worden van de morning-after pil of dat er een limiet zou zitten aan het aantal pillen dat je per jaar mag innemen. Dont worry, is niks van waar. Het is een veilige pil die eenmaal de ovulatie een paar dagen uitstelt. Daarna gaat je cyclus gewoon weer zijn normale gangetje.

“De moring-after pil is een hormoonexplosie”

Fabel. Een morning-after pil kan wél de menstruatie beïnvloeden, maar alleen de cyclus waarin je de pil neemt. Het is geen hormoonexplosie die invloed op de volgende cyclus.

“Je kunt de morning-after pil alleen met een recept kopen bij de apotheek”

Fabel. Big fat nope, je kunt de morning-after pil óók gewoon zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Je hoeft dus niet eerst langs de huisarts te gaan. Voor maximaal 20 euro weet je bijna zeker dat je na negen maanden geen koter op de wereld hebt staan.

Conclusie

Zo erg was het toch niet? De morning-afterpil is nog helemaal zo slecht nog niet. Heb je onveilige coïtus gehad zónder de intentie om zwanger te worden? Race dan even langs de drogisterij of apotheek. Bedank ons later maar. Ook is belangrijk om te weten dat de morning-after pil een noodoplossing is. Het is geen gewone anticonceptie, daar zijn andere middelen voor in het leve geroepen zoals een condoom, de pil, het spiraaltje etc.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *