Festivalbier: mythe of waarheid?
Afgelopen weekend vonden er eindelijk weer wat échte festivals plaats. Zonnetje, muziek, dansen en sjansen als een stel losgeslagen pubers én natuurlijk: bier. Toch gaat er al jaren het gerucht dat bier op festivals en evenementen zou zijn aangelengd met water. Maar wat is nu precies de waarheid over dat ‘festivalbier’?
Festivalbier
De mythe rondom festivalbier is nog altijd springlevend. Mede door het feit dat we op een festival toch opvallend veel gouden rakkers achterover kunnen gooien voordat jouw dronken persoonlijkheid comes out to play En we snappen de twijfel. Festivalorganisaties en bierbrouwers hebben genoeg motieven om het alcoholpercentage in bier laag te houden op festivals. Festivalbezoekers zouden minder snel lastig worden, drinken meer en de kosten voor een brouwer zouden lager zijn. Oftwel, festivalbier = kassa. Als het zou bestaan!
Keuringsdienst van Waarde
Als wij zelf iets niet weten, is daar gelukkig altijd de Keuringsdients van Waarde. Zij zochten namelijk uit of festivalbier bestaat of niet. Het antwoord is ingewikkelder dan ik had gehoopt. Festivalbier bestaat wel, maar het mag niet. Wettelijk gezien mag er maximaal 0,5% van het alcoholpercentage worden afgeweken. Dus wanneer een pils een alcoholpercentage van 5% zegt te hebben moet dit minimaal 4,5%.
Als een biermerk zegt pils te tappen, dan moeten ze dat ook doen. Daarnaast controleren merken regelmatig de kwaliteit van hun bier en kun je er vanuit gaan dat je op festivals gewoon ‘echt’ bier krijgt.
Light
Wat wel mag is het schenken van light-bier, mits het duidelijk is vermeld. Dit wordt gebrouwen met een lager alcoholpercentage (en minder calorieën) dan standaard bier. Het alcoholpercentage ligt rond de 3%, maar kan per brouwer verschillen. Je kan proeven dat er minder alcohol in zit en de kenner kan een sterkere moutsmaak onderscheiden. Maar dit is dus geen normale pils waar water bij is gegoten.
Light bier wordt vaak geschonken bij ‘risico-evenementen’, zoals sommige voetbalwedstrijden. Gemeentes geven soms alleen een evenementenvergunning als er light bier wordt geschonken in plaats van normaal pils.
Dus, lieve mensen. Het feit dat je op een festival meer bier kunt drinken heeft niks te maken met je overtuiging dat het bier zou zijn aangelengd met water. ‘Festivalbier’ bestaat, maar kom je op geen enkel festival tegen. De imagoschade die een festival of biermerk op zou kunnen lopen wanneer uitkomt dat ze dit schenken, weegt op geen enkele manier op tegen de minimale voordelen.